Connect with us

Kultúra

Dom umenia tento týždeň – film, muzikál i opera

Published

on

Reklama

Dom umenia Piešťany chystá aj tento týždeň viacero zaujímavých podujatí. Vychutnať si môžete filmovú projekciu, slovenský muzikál aj priamy prenos z opery.

Foto: Film Dubček

V utorok 24. apríla ste pozvaní na historický film DUBČEK. Začiatok projekcie je naplánovaný na 18:00 h. Alexander Dubček stál na čele mnohých významných spoločenských zmien koncom 60-tych rokov 20. storočia. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali. Takto sa začína historicky prvý hraný film o veľkom mužovi československých i slovenských dejín Alexandrovi Dubčekovi…

Reklama

Vo štvrtok 26. apríla o 19:00 h môžete v Dome umenia vidieť nový slovenský muzikál Prekliatie z dielne autorskej dvojice Ernest Šarközi – Jaroslav Moravčík.

Prekliatie je moderná hudobno-tanečná feéria s prvkami muzikálu, ktorej nosnými piliermi sú spev, tanec, ale hlavne emóciami a virtuozitou nabitá hudba v bravúrnej interpretácii Cigánskych Diablov. Predstavenie chce originálnym umeleckým pohľadom poukázať na silu lásky, ale i nepriazne osudu. A taktiež na nezmyselné spoločenské predsudky, ktoré často láske bránia. Nosná myšlienka príbehu spočíva v nekonečnom súboji dobra a zla, čierneho a bieleho, lásky a nenávisti, života a smrti.

Reklama

Autorom hudby je Ernest Šarközi, ktorý je cimbalistom Cigánskych diablov, jedinečného hudobného súboru, ktorý 10 rokov svojej existencie má na svojom konte stovky vystúpení na piatich kontinentoch, zlaté a platinové platne a množstvo iných ocenení. Popredný slovenský choreograf a režisér Jaroslav Moravčík prichádza s vlastným tanečným súborom Atašé, unikátnym telesom tvoreným špičkovými slovenskými tanečníkmi, ktorí vynikajú dynamikou a univerzálnosťou tanečného prejavu.

 

Cez víkend –  v sobotu 28. apríla sa môžete tešiť na posledný priamy prenos z MET Opery New Yorku v sezóne 2017/2018,  operu J. Masseneta Popoluška.

Foto: photoken7@mac.com

Massenetova čarovná opera vychádza z rozprávky o Popoluške a v Metropolitnej opere má premiéru. Diriguje Bertrand de Billy a režíruje Laurent Pelly, ktorý tu už režíroval Donizettiho Dcéru pluku a Massenetovu Manon. Joyce DiDonato sa predstaví v ďalšej úlohe vo svojom newyorskom repertoári, a to v titulnej role Popolušky, ktorou sa preslávila v Grand Teatre del Liceu, Santa Fe Opera a Royal Opera v Covent Garden. Alice Coote vystúpi ako Princ, Stephanie Blythe ako zlá macocha Madame de la Haltière, Kathleen Kim ako Víla a Laurent Naouri ako Pandolfe. Inscenácia vznikla v spolupráci s Royal Opera House v Covent Garden, Londýn; Gran Teatre del Liceu, Barcelona; Théâtre Royal de La Monnaie, Brusel a Opéra de Lille. Prvý raz ju uviedla Santa Fe Opera.

 

PR

Populárne články