Connect with us

Kultúra

Dom umenia ponúkne v januári divadlo, film i operu

Published

on

Reklama

Dom umenia je síce aktuálne zatvorený, ale od polovice januára bude obyvateľom a návštevníkom mesta opäť prinášať pestrý program. Figurovať v ňom budú viaceré filmy, ale aj divadelné komédie Ticho lieči v podaní Divadla DINO a Besame mucho z dielne Radošinského naivného divadla. Koncom januára si prídu na svoje aj milovníci operného spevu, vychutnať si totiž budú môcť priamy prenos spracovania opery Tosca od Giacoma Pucciniho až z MET v New Yorku. Ak by ste sa náhodou nevedeli dočkať od 8. januára môžete navštíviť výstavné priestory a prezrieť si niektorú z expozícií.

Streda 17. január 2018 18:00
Vražda v Orient exprese (Murder on the Orient Express)

Reklama

Každý je podozrivý. Predloha Agathy Christie opisuje osudy trinástich pasažierov uviaznutých v luxusnom vlaku Orient exprese kdesi v snehových závejoch na Balkáne. To, čo začína ako luxusná jazda vlakom z Istanbulu do Londýna, sa rýchlo premení na jeden z najnapínavejších a najzáhadnejších detektívnych príbehov, aký bol kedy vyrozprávaný. Predloha Agathy Christie opisuje osudy trinástich pasažierov uviaznutých v luxusnom vlaku Orient exprese kdesi v snehových závejoch na Balkáne. V okamihu, keď vo vlaku dôjde k záhadnej vražde amerického obchodníka, každý z nich sa stáva podozrivým. Vo vlaku našťastie nechýba jeden neobyčajný Belgičan s veľkým fúzami a dokonale pracujúcimi šedými mozgovými bunkami. A práve tento najslávnejší detektív na svete, Hercule Poirot, musí pretekať s časom, aby vyriešil smrtiacu hádanku skôr, než neznámy vrah znovu udrie.

Réžia: Kenneth Branagh Hrajú: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michele Pfeiffer, Daisy Ridley, Josh Gad, Tom Bateman, Leslie Odom, Jr. Sergej Polunin

Reklama

Krimi/dráma/mysteriózny film USA 2017, anglicky so slovenskými titulkami,110 min.,MP-12

Vstupné: 4,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia

PLATÍ zľava ZŤP !

Štvrtok 18. január 2018 16:30
ZIMNÝ SEMESTER 3 – výstava prác žiakov Výtvarného odboru Základnej umeleckej školy Piešťany.

Piatok 19. január 2018 19:00
Divadlo DINO František Rehák : TICHO LIEČI

Komédia s trošku trpkou príchuťou diváka zavedie do liečebne v Tatranskej Polianke, kde si skupinka “pestrofarebných” ľudí prichádza liečiť nielen telo, ale hlavne dušu. Stretávame sa s frustrovaným arogantným revízorom, tromi gazdinkami a ich smutno-smiešnymi osudmi, s umeleckým zváračom hľadajúcim ženu, s málo úspešným “plejbojom”, strohou lekárkou, usmievavou sestričkou a ďalšími. Všetci zaživajú veselé i smutnejšie chvíle, a ich intímne spovede sú naplnené sladkou aj trpkou životnou skúsenosťou. Diváka iste pobavia scénky masáže, šantenie v bazéne, či výstup na Slavkovský štít, kde nepríjemný revízor Pavol Brtko utrpí úraz a postupne mení charakter a prehodnocuje svoj doterajší život.

Hra síce končí smutne (smrťou jedného z hrdinov), ale tiež s nádejou a posolstvom, že život je síce niekedy krutý a ťažký, ale má zmysel ho žiť a prežiť naplno.

Réžia: František Rehák
OSOBY A OBSADENIE:
Paľo Brtko – Pavol Ďuricha / Miroslav Kojda
Cyril Havran – Igor Potočný / Michal Nikodem
Jozef Slíž – Jozef Kuzma / Martin Škoda
Blanka Krutá – Zuzana Vavrová / Zuzana Slámková / Iveta Penthorová
Ninka Bublavá – Lucia Kameniarová / Dana Jurčová
Anastázia Kodetová – Anežka Dominová
Margaréta Šajtlavová – Margita Huťťová
Helena Tuhá – Marcela Fecsuová
Vodič autobusu / DJ – Otto Markech

Vstupné: 8 €

Sobota 20. január 2018 14:00
DEŇ s autormi “Party21″

20. januára 2018 od 14.00 – 18.00 hodiny vás všetkých pozývame do Dom umenia Piešťany, kde vám radi porozprávame všetko o projekte Party v 21. storočí. Súčasťou ( už v poradí tretieho ) stretnutia s autormi bude i prehliadka interiéru Domu umenia Piešťany – sprevádzať Vás bude riaditeľka PhDr. Edita Bjeloševičová.

Streda 24. január 2018 19:00
Radošinské naivné divadlo S. Štepka: Besame mucho

Besame mucho alebo Čo sa skrýva v kufri (a v nás)

Ulica kdesi pred hlavnou stanicou, pred stanicou zvláštni náhodní chodci súčasníci, zabudnutý drahý kufor na chodníku, vedľa kufra bezdomovec, kedysi populárny hudobník a spevák Koki a legendárna sentimentálna latinskoamerická pieseň Besame mucho v jeho interpretácii sú ústrednými témami najnovšej trpkej komédie Stanislava Štepku s rovnomenným názvom v Radošinskom naivnom divadle. Dramatik Štepka v novej hre s exotickým názvom Besame mucho pôsobivo a, samozrejme, vtipne rozohráva zaujímavé, pestré osudy a spletité príbehy ľudí z najsúčasnejšej súčasnosti neďaleko anonymnej slovenskej stanice. Chodci, čo náhodne prechádzajú okolo odloženého tajomného kufra, zároveň nepriamo prichádzajú k hudobníkovi a spevákovi bezdomovcovi Kokimu so svojimi trpko-smiešnymi životnými príbehmi.

Vedľa bývalého rockera a jeho náhodne pozbieranej pouličnej kapely, čo okrem rockových piesní dokáže zaujať aj známym šlágrom Besame mucho, sa znenazdania ocitne drahý kufor, čo začne veľmi iritovať náhodných chodcov, funkcionárov, ale aj zlodejov, policajtov, takých aj onakých občanov. Všetci sú zvedaví nielen na bezdomovca Kokiho, ale najmä na pôvod a hlavne obsah kufra – a my sa zase cez ich reakcie nepriamo dozvedáme o ich ľudskom pôvode a obsahu. Iste napokon nejde o obsah kufra, ale o ten obsah v nás…Inscenáciu Besame mucho, Štepkovu absurdnú komédiu s piesňami Juraja Haška, pripravuje skúsený realizačný tím, čo jednoznačne sľubuje divákom RND nevšedný divadelný zážitok: režisér Ondrej Spišák, dramaturgička Darina Abrahámová, scénograf František Lipták, kostýmová výtvarníčka Katarína Hollá, choreografka Eva Burdová a producent Ladislav Hubáček. Premiéra sa uskutoční v novembri 2017 v Radošinskom naivnom divadle.

Vstupné: 16 €

Štvrtok 25. január 2018 18:00
S láskou Vincent ( Loving Vincent )

Poľská režisérka Dorota Kobiela nakrútila v spolupráci s britským producentom Hughom Welchmanom prvý film, vytvorený len z olejomalieb umelca. Vyrozprávala životný príbeh Vincenta van Gogha prostredníctvom spomienok ľudí okolo neho. Výsledkom je mnohovrstevný portrét plný rozporuplných emócií.

Hrají: Saoirse Ronan, Aidan Turner, Helen McCrory, Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Chris O’Dowd, Jerome Flynn, John Sessions, Shaun Newnham, Richard Banks
Animovaný / Krimi / Dráma VB/PL 2017, 88 min., MP

Vstupné: 5,-€

Sobota 27. január 2018 18:55
Tosca (Giacomo Puccini)

Emmanuel Villaume, ktorý bol dlhoročným šéfdirigentom Slovenskej filharmónie (2009-2016), stojí za dirigentským pultom nového naštudovania Pucciniho tragédie v réžii Sira Davida McVicara. Kristine Opolais a Jonas Kaufmann zažiaria v dramatických rolách Toscy a jej milenca Cavaradossiho, Bryn Terfel sa predstaví ako podlý Scarpia.

Dirigent: Emmanuel Villaume
Réžia: Sir David McVicar
Scéna a kostýmy: John Macfarlane
Svetelný dizajn: David Finn
Choreografia: Leah Hausman
Obsadenie: Kristine Opolais (Tosca), Jonas Kaufmann (Cavaradossi), Bryn Terfel (Scarpia), Patrick Carfizzi (Kostolník)

Vstupné:
12,-€ / základné vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie
6,-€ / zľavnené vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie pre študentov a dôchodcov, ZŤP a ZŤP-S

Výstavy 19.12.2017 – 8.1.2018 zatvorené

1.1.2017 – 31.12.2017
Stála expozícia Alojz Majerník – Galéria

2.11. – 17.12.2017
Daniel Bidelnica
SVETLÁ A TIENE (maľba, grafika)
Vernisáž: 24.11. 2017 o 17.30 h A príde aj Bolek Polívka, …

2.11.2017 – 31.1.2018
PARTY v 21. storočí www.party21art.com
Výstava umeleckých obrazov a fine art printov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov venovaná pamiatke profesora Štefana Nosáľa.
Vernisáž: 10.11. 2017 o 18.00 h

Umelecký súbor Lúčnica – Dom umenia Piešťany uvádzajú výstavu „ Party v 21.storočí “ venovanú pamiatke profesora Štefana Nosáľa. Trojročný projekt dvojice mladých a talentovaných slovenských fotografov tvoriacich pod značkou LSZ Photography, umeleckej maliarky Sarah I. Avni a etnologičky Kataríny Chabrečekovej sa po úspešných prezentáciách v New Yorku a Ottawe opäť vracia na Slovensko. Táto kolekcia obsahuje 33 pútavých obrazov, na ktorých majú možnosť diváci vidieť už takmer zaniknuté party a vence z celého Slovenska podané v modernom umeleckom prevedení – v kombinácii fotografie, maľby na tvári a umeleckej maľby.

Súčasťou slávnostnej 2.11. 2017 bol i krst nového CD s rovnomenným názvom „Party v 21.storočí “, na ktorom nájdete výber najkrajších slovenských ľudových piesní s ľúbostnou a svadobnou tematikou prearanžovaných do moderných hudobných žánrov. Dve speváčky, ktoré sú zároveň modelkami tohto projektu – Veronika Strapková a Katka Ivanková, zaspievali piesne v klavírnom doprovode Matúša Ferka, aranžéra piesní.

DNI S AUTORMI:
11. 11. 2017/ 09. 12. 2017 / 20. 01. 2018

Vždy jeden víkend v mesiaci sa konajú “Dni s autormi”, počas ktorých majú návštevníci možnosť stretnúť autorov osobne a dozvedieť sa viac o projekte, obrazoch a samotných partách.

Záverečné stretnutie s autormi sa uskutoční 20. januára 2018 a ako bonus pre návštevníkov Vám ponúkame prehliadku interiéru Domu umenia Piešťany s výkladom pani riaditeľky PhDr. Edity Bjeloševičovej.

INFORMÁCIE:
Výstava potrvá od 2.11.2017 do 31.1. 2018

OTVÁRACIE HODINY – Výstavné priestory Domu umenia Piešťany:
Utorok – Piatok 14 – 17 h, Sobota a Nedeľa 14 – 18 h, Pondelky a sviatky zatvorené

-inf/Zdroj,foto a grafika: Dom umenia-

Populárne články