Connect with us

Kultúra

Do Fontány s 3D okuliarmi aj na premiérové filmy

Published

on

Reklama

Okrem tretieho rozmeru a kvalitnejšieho zvuku prináša digitalizácia do Piešťan aj slovenské kino premiéry. Filmy sa budú namiesto kotúčov distribuovať na diskoch. Nového Sherlocka Holmesa uvidíme vo Fontáne presne v deň jeho jeho uvedenia na Slovensku.

[singlepic id=23534 w=320 h=240 float=right]„Príde nám disk, ktorý si skopírujeme na server a je už iba na našej dramaturgii a našich časových možnostiach, kedy ho budeme hrať. Blockbustery chceme určite stíhať premietať premiérovo,“ povedal vedúci kina Jozef Valachovič. Kino dostane podľa jeho slov od distribútora heslo na určité časové obdobie, kedy môže konkrétny film premietať. Zo servera vymažú iba tie, s ktorých premietaním sa v budúcnosti nepočíta. Ak je však potenciál, že o niektorý bude divácky záujem aj neskôr, zostane uložený na serveri a môže sa kedykoľvek premietať. Pri 35 mm kotúčoch sa museli jednotlivé projekcie plánovať aj dva mesiace vopred, teraz postačí e-mail distribútorovi, ktorý by mal do 48 hodín poslať heslo umožňujúce ďalšie premietanie.

Reklama

Jozef Valachovič tiež pripustil, že v blízkej budúcnosti aj Fontána ponúkne živé prenosy. Od roku 2006 si diváci v kinách po celom svete takýmto spôsobom užívajú Metropolitnú operu. Uskutočnil sa tiež prenos z koncertu U2.

[singlepic id=23532 w=320 h=240 float=right]Slávnostný začiatok digitálneho premietania v Piešťanoch odštartoval 20. decembra symbolickým prestrihnutím 35 mm filmového pásu. Nasledovala prezentácia, počas ktorej divákom pustili aj trialery 3D filmov. Projekcia prvého trojrozmerného filmu Kocúr v čižmách bude vo Fontáne 21. decembra, ale predstavenie je vopred vypredané. Taktiež na ďalšiu trojrozmernú projekciu Vojna bohov zostávalo iba zopár lístkov. Na január sú naplánované 3D Tintinove dobrodružstvá, Happy Feet 2 a repríza Kocúra v čižmách.

Reklama

[nggallery id=1306]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články