Connect with us

Kultúra

Dlho pripravovaný film Kauza Cervanová ide do kín

Published

on

Reklama

Dokument o neuzavretom prípade vraždy študentky medicíny, ktorej domovom boli aj Piešťany, má slovenskú premiéru dnes večer. V pondelok 20. mája ho bude premietať Filmový klub kina Fontána.

[vimeo width=“560″ height=“316″]http://vimeo.com/64048169[/vimeo]

Reklama

Dlho očakávaný film režiséra Roberta Kirchhoffa otvára množstvo otázok. Je osemročnou detektívnou výpravou, ktorá odkrýva tajné spisy, hry štátnej komunistickej polície a komunistických politických elít, spovedá svedkov, ktorí nikdy nestáli pred súdom, na povrch privádza nové skutočnosti a v neposlednom rade príbehy mužov, ktorým sa nekonečný a tajomný prípad stal celoživotným údelom a nočnou morou.

„Pred ôsmimi rokmi som sa rozhodol zaznamenať súdny proces s údajnými vrahmi Ľudmily Cervanovej. Zistil som, že táto kauza je zvláštnym sledom udalostí, ktoré priamo zasiahli do životov niekoľkých desiatok ľudí. Zaujímali ma otázky, ktoré z nahromadených pochybností priamo alebo nepriamo vyplývali. Zaujímala ma pravda,“ hovorí režisér.

Reklama

Film podľa jeho slov nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. „Jeho poslaním nie je na konci odhaliť vraha, ani objasniť tento prípad. To je záležitosťou súdu. Tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny, mocenských štruktúr a presvedčivo ilustruje obdobie československej normalizácie, ktoré aj keď už dávno skončilo, jeho prominenti odolávajú náporom času a premenám spoločnosti,“ dodáva Robert Kirchhoff.

Text: tlačová správa/red

Populárne články