Connect with us

Kultúra

Divadlo, filmy i koncerty, Dom umenia má v októbri nabitý program

Published

on

Reklama

Dom umenia zaháji už dnes 37. umeleckú sezónu, pričom  na úvod uvidíte hru Ilúzie v podaní hercov Slovenského národného divadla. Pripravovaný program v októbri sľubuje mimoriadne umelecké zážitky, odohrávať sa totiž budú divadelné predstavenia, koncertovať bude Marta Kubišová i Mária Čírová a chýbať nebudú ani filmové projekcie a výstavy. V mesiacoch október a november bude prebiehať už 19. ročník česko-slovenského festivalu Piešťanské Rendezvous, ktorého súčasťou je i predstavenie nestora festivalu Bolka Polívku a jeho syna Vladimíra v divadelnej hre Šašek a syn. 

DOM UMENIA Piešťany
OKTÓBER 2017

Reklama

NEDEĽA / 1.10. / 18.00 – Dni ruského filmu
RAJ / Paradise
Sugestívny príbeh troch ľudí, ruskej imigrantky a členky francúzskeho odboja Oľgy, francúzskeho kolaboranta Jula a vysokého dôstojníka SS Helmuta vo Francúzsku v roku 1942. Film bol na 73. MFF Benátky ocenený Strieborným levom a je v širšej nominácii na Európsku filmovú cenu.
Réžia: Andrej Končalovskij
Dráma RU – DE 2016, slovenské titulky, 131 min., MP-16
Vstup voľný

PONDELOK / 2.10. / 18.00 – Dni ruského filmu
ANNA KARENINA – VRONSKÉHO PRÍBEH / Vronskyʼs Story
Anna sa rozhodla. Jej rozhodnutie neostalo bez následkov. Je rok 1904 a v mandžuskej dedinke sa stretávajú Vronský a Annin syn Sergej, aby hľadali odpovede na otázky, ktoré ich ťažia už tridsať rokov. Nakrútené na motívy románu Leva Tolstého Anna Kareninová a románu Vinkentija V. Veresajeva Zápisky z Japonskej vojny.
Réžia: Karen Šachnazarov
Dráma RU 2017, slovenské titulky, 138 min., MP-12
Vstup voľný

Reklama

UTOROK / 3.10. / 18.00 – Dni ruského filmu
PIKOVÁ DÁMA / Queen of Spades
Osudová dráma o troch ľuďoch, láske, vášni a zaslepenosti slávou, nakrútená na motívy poviedky Alexandra Puškina Piková dáma a Čajkovského rovnomennej opery. Sopranistka Sofia si svojím hlasom, krásou a starostlivo budovaným obrazom podmanila svet. A hoci je beh času neúprosný , Sofia urobí čokoľvek, aby navždy ostala divou.
Réžia: Pavel Lungin
Dráma RU /2016, anglické a slovenské titulky, 120 min., MP-16
Vstup voľný

ŠTVRTOK / 5.10. / 19.00 – BALET
St. Petersburg balet – P. I. Čajkovskij: LABUTIE JAZERO
Najslávnejší a kritikmi najoceňovanejší originál St. Peteburg balet prvýkrát vystúpi na Slovensku.

Ruský baletný súbor St. Petersburg balet, ktorý tvorí 45 členov, konečne zavíta do slovenských miest a obcí v rámci svojho európskeho turné. Predstavia svoje najznámejšie dielo Labutie jazero v pôvodnej verzii. St. Petersburg balet existuje už 27 rokov a odohral tisíce vystúpení po celom svete. Dostali sa na špičku medzi baletnými súbormi. Súbor sa v takomto veľkom zložení predstaví po prvý krát na Slovensku. Labutie jazero je z klasického repertoáru jednoznačne najslávnejší balet, milujú ho diváci po celom svete. Baletné choreografie na nesmrteľnú hudbu P.I.Čajkovského nenechajú chladného ani jedného diváka. Rozprávkový príbeh o labutej princezne Odette a princovi Siegfriedovi, plný kúziel, ktoré im zamiešajú osudy. Je to príbeh o súboji dobra a zla . Dobro samozrejme zvíťazí.

St. Petersburg balet zachováva skutočné tradície ruského klasického baletu. Predstavenie sa hrá v pôvodnom znení, tak ako ho koncipovali veľkí ruskí choreografi. Súbor je držiteľom rekordu počtom 250 odohraných predstavení za rok. Vystupuje v petrohradských palácoch a v zahraničí na javiskách najznámejších divadiel na svete. Tvorivá výprava so súborom začala predstavením v preslávenom imperátorskom divadle Ermitáže, ktoré je súčasťou múzejného komplexu. V tomto divadle vystupuje po viac ako štvrť storočia.

Vstupné: 35,- 25,- 20,- € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk
Neplatí zľava ZŤP !

SOBOTA / 7.10. / 18.55 – OPERA
Priamy prenos z Metropolitnej opery New York
Vincenzo Bellini NORMA
Tragická opera, ktorej dej sa odohráva v antickej Galii.
Dirigent: Carlo Rizzi Réžia: Sir David McVicar
Účinkujú: Sondra Radvanovsky (Norma), Joyce DiDonato (Adalgisa),
Joseph Calleja (Pollion), Matthew Rose (Orovist)

12. sezónu operných prenosov z Metropolitnej opery v New Yorku otvára nové naštudovanie Belliniho tragédie Norma, jedného z vrcholov bel canta. V hlavnej úlohe sa predstaví Sondra Radvanovsky, v tejto role zažiarila v Metropolitnej opere v roku 2013, ako aj v Canadian Opera Company, San Francisco Opera, Bayerische Staatsoper, Gran Teatre del Liceu a Lyric Opera of Chicago – patrí medzi popredné interpretky tejto postavy na svetových operných scénach. Joyce DiDonato stvárni Norminu priateľku a súperku Adalgisu, Joseph Calleja sa predstaví ako Pollion a Matthew Rose ako Orovist. Nové naštudovanie diriguje Carlo Rizzi, réžiu má Sir David McVicar.

Vstupné:
12,-€ / základné vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie
6,-€ / zľavnené vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie pre študentov a dôchodcov, ZŤP a ZŤP-S

Predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia Piešťany a cez www.ticketportal.sk

STREDA / 11. 10. / Organizované podujatie pre deti
9.00 – Malá sála LISTOVÁNÍ: Gorila a já
Scénické čítanie z knihy švédskej autorky Fridy Nilsson.
10.30 – Malá sála LISTOVÁNÍ: Soví zpěv
Scénické čítanie z knihy českej autorky Ivy Procházkovej.
Podujatia realizované v spolupráci s Mestskou knižnicou mesta Piešťany.
Vstup voľný

ŠTVRTOK / 12.10. / 18.00 – 4. ročník prehliadky festivalového filmu Be2Can
VÁŽENÝ OBČAN / El ciudadano ilustre
„Cudzinec v rodnom meste”
Réžia : Gastón Duprat, Mariano Cohn
Hrajú : Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas
Nominácia na Zlatého leva, Benátky 2016
Dráma / Komédia Argentína, Španielsko 2016, české titulky, 118 min., MP -15
Be2Can 4 – Prehliadka filmov z prestížnych európskych filmových festivalov

Vážený občan (El ciudadano ilustre)

Nominácia na Zlatého leva, Benátky 2016

Réžia : Gastón Duprat, Mariano Cohn

Hrajú : Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio, Nora Navas

„Cudzinec v rodnom meste”
Spisovateľovi Danielovi Mantovanimu leží svet pri nohách. Práve získal Nobelovu cenu za literatúru, ale namiesto zadosťučinenia sa dostavila poriadna „depka“. Autor, ktorý si vydobyl takéto uznanie, už dávno nie je provokatérom, ale len usporiadanou položkou v kánone. Daniel sa pred všetkými uzavrie, prestane písať a tvrdohlavo odmieta pozvania na prestížne akcie, rozhovory a stretnutia. Čosi sa v ňom zlomí vo chvíli, keď medzi prívalom oficiálnych listov nájde nenápadný list z rodného argentínskeho zapadákova, odkiaľ kedysi zutekal. Chcú mu udeliť čestný titul váženého občana. Daniel Mantovani sa rozhodne vrátiť – k spomienkam, dávnym láskam, starým priateľstvám. Prichádza do známych ulíc ako veľká hviezda, ale z jeho návštevy sa rýchlo stáva groteska, ktorá postupom času dostáva horkú príchuť. Nielen úspech sa neodpúšťa. Daniel postupne prichádza na to, že nikto nedokáže tak milovať a nenávidieť, ako ľudia, ktorí vás poznajú od detstva. Vráti mu rodné mesto chuť opäť písať alebo len posilní jeho samotárstvo?

Dráma / Komédia Argentína, Španielsko 2016, 118 min. , MP -15

Vstupné: 4,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia

PLATÍ zľava ZŤP !

PIATOK / 13. 10. / 9.30 – ROZPRÁVKA – Malá sála
Trampoty šteniatka Gordona
Divadelné predstavenie pre MŠ v podaní Divadla Piškot (ČR).
Podujatie realizované v spolupráci s Mestskou knižnicou mesta Piešťany v rámci Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti.

Úvod milej rozprávky patrí interaktívnemu rozprávaniu o Škótsku a jeho špecifických zaujímavostiach – viete deti ako sa oblieka pravý Škót? Jedného dňa si farmár Donald McDougle priniesol domov rozkošné šteniatko skajteriéra a nazval ho Gordon. Psíčkovia vraj majú radi ak je v ich mene písmenko „r“.
S kým sa potom malý psíček zoznámil, ako si na neho dovoľovala škótska mačka Ema, prečo sa kačici Rachel stratilo vajce, čo vyvádzal zákerný lišiak Jamie, ale i mnoho ďalších udalostí zo starej ostrovnej farmy rozpráva veselý a poučný príbeh na motívy rozprávok škótskeho autora Donnieho S. Moraya.

Vstup voľný

A scene from Mozart’s “Die Zauberflöte.”
Photo: Cory Weaver/Metropolitan Opera
Taken during the dress rehearsal at the Metropolitan Opera on September 16, 2009.

SOBOTA / 14.10. / 18.55 – OPERA
Priamy prenos z Metropolitnej opery New York
Wolfgang Amadeus Mozart ČAROVNÁ FLAUTA
Dirigent: James Levine Réžia: Julie Taymor
Účinkujú: Golda Schultz (Pamina), Kathryn Lewek (Kráľovná noci), Charles Castronovo (Tamino), Markus Werba (Papageno), Christian Van Horn (Hovorca), René Pape (Sarastro)

Bývalý hudobný riaditeľ Metropolitnej opery James Levine diriguje Mozartovo majstrovské dielo Čarovná flauta, ktoré režíruje držiteľka ceny Tony Award Julie Taymor. Golda Schultz debutuje ako Pamina, Kathryn Lewek sa predstaví v role Kráľovnej noci, Charles Castronovo v role rozprávkového princa Tamina, Markus Werba stvárni vtáčnika Papagena, Christian Van Horn Hovorcu a René Pape Sarastra. Skrátená verzia pre rodiny v anglickom jazyku sa vysielala ako prvý živý prenos v roku 2006. V tejto sezóne diváci po prvý raz uvidia celú operu.

Vstupné:
12,-€ / základné vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie
6,-€ / zľavnené vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie pre študentov a dôchodcov, ZŤP a ZŤP-S

Predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia Piešťany a cez www.ticketportal.sk

PONDELOK / 16. 10. / 19.00 – DIVADLO
Divadlo Andreja Bagara Nitra
TESTOSTERÓN
Divadelná komédia z pera súčasného poľského autora Andrzeja Saramonowicza, ktorá dáva priestor pre brilantné herecké štúdie a strhujúce komediálne výkony.
Hovorí o tom, čo si muži myslia o ženách. Manifest mužskej prapodstaty.
Réžia: Peter Mankovecký
Účinkujú: Ivan Vojtek, Martin Fratrič, Martin Nahálka, Juraj Hrčka, Marcel Ochránek, Milan Ondrík, Peter Kadlečík.
Divadelná komédia o tom, čo si muži myslia o ženách. Manifest mužskej prapodstaty.

Svadobná oslava, na ktorej chýba nevesta! Ale prečo?… Záhada, ktorá čaká na vaše rozlúštenie.

Svet žien a svet mužov. Existujú tak blízko pri sebe. Jedni bez druhých nedokážu žiť.
Pôvabná komédia o ženách a mužoch. O ich tajomstvách a rozdieloch. O svetoch vzdialených, ale aj tak úzko na seba naviazaných.

Koľko stačí, aby muž znenávidel ženu. Koľko stačí, aby žena opustila muža. Aké maličkosti rozhodujú o tom, že ani muži a ani ženy bez toho „druhého“ nedokážu žiť. A prežiť už vôbec nie!

Komédia z pera súčasného poľského autora Andrzeja Saramonowicza, ktorá dáva priestor pre brilantné herecké štúdie a strhujúce komediálne výkony. Hrdinovia, ktorí odhalia podstatu „mužského všehomíru“. Zamotané situácie, perlivé dialógy, situačná komika, neočakávané dejové zvraty. Zábava na skutočnostiach, ktoré sa môžu prihodiť komukoľvek z nás!

Mužská ješitnosť aj hrdosť. Mužská pýcha aj malichernosti. Dôležité otázky života a smrti, ale aj banality a každodenná všednosť. Láska, erotika, partnerské súžitie.

Ženská premenlivosť, nevypočítateľnosť, prefíkanosť. Ženská razantnosť aj hlúposť. Krása, šarm, um, neodolateľné majstrovstvo očariť.

Každý by sa aspoň na okamih svojho života chcel stať zvodcom! Alebo skôr trofejou? Otázkou ostáva, ktorá poloha by nám viac vyhovovala. V Testosteróne si môžete vybrať!

Vstupné: 15 – 13 € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk
Náš program nájdete aj na www.navstevnik.sk kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky.

STREDA / 18.10. / 15.00
Slávnostné stretnutie JUBILANTOV s primátorom Mesta Piešťany

ŠTVRTOK / 19.10. / 18.00 – 4. ročník prehliadky festivalového filmu Be2Can
BEZ LÁSKY / Neľubov
Film je podstatne prenikavejším a sugestívnejším obrazom života v sebaklame.
Réžia: Andrej Zvjagincev
Hrajú: Marjana Spivak, Matvej Novikov, Alexej Rozin, Marina Vasiljeva
Cena poroty, nominácia na Zlatú palmu, Cannes 2017
Dráma, RUS / FRA 2017, ruský jazyk, české titulky, 127 min., MP-15

Žeňa a Boris prechádzajú bolestným rozvodom. Spolu ich drží už len posledný problém, predaj bytu, inak si obidvaja zariadili nový život po svojom. Žeňa si našla staršieho bohatého muža, Boris čaká dieťa s kolegyňou z práce. Jej dvanásťročný syn Aljoša je im skôr na obtiaž. Ani jeden z nich o neho nestojí, akoby im pripomínal vlastné zlyhanie. Neprejavujú mu náklonnosť, zdá sa, že toho nie sú ani schopní. Všetko sa zmení v tom momente, keď Aljoša zmizne. Náhly pocit prázdnoty doženie oboch rodičov k pátraniu nielen po vlastnom synovi, ale aj po koreňoch vlastného emocionálneho chladu. Andrej Zvjagincev prináša majstrovsky vystavanú drámu o ľuďoch, ktorí sú zamilovaní do vlastného odrazu v mobiloch, ale inak žijú v skľučujúcom svete odcudzenia a nepochopenia. Ruský filmár znovu obracia pozornosť k ruskej vyššej strednej triede, ktorá stála v centre jeho staršieho filmu Jelena. Snímka Bez lásky je však podstatne prenikavejším a sugestívnejším obrazom života v sebaklame.

Dráma, RUS / FRA 2017, Ruština, ČT, 127 min., MP 15

Vstupné: 4,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia

PLATÍ zľava ZŤP !

PONDELOK / 23.10. / 19.00 – DIVADLO
Štúdio L+S Bratislava
Ger Thijs STARÍ MAJSTRI
Divadelná hra o súrodeneckých vzťahoch jednej slávnej divadelnej rodiny, kde prostredníctvom umeleckej práce sa vzdialení súrodenci opäť zblížia.
Starí majstri „Oude Meesters“

Dvaja bratia De Manovci sú poslední potomkovia slávnej divadelnej rodiny. Nemajú sa radi. Dalo by sa povedať, že sa neznášajú. Majú rozdielny charakter, talent, aj úspech. Napriek tomu, že dosiahli divadelnú slávu (každý po svojom) sú vo veku a v období, keď zrazu nie sú zasypaní ponukami. Ich peňaženky sú desivo prázdne a tak sú nútení prijať producentovu ponuku: hrať spolu v divadelnej hre o dvoch bratoch, ktorí sa nenávidia.
Sledujeme dvojicu počas prípravy hry, pred premiérou, počas nekonečnej šnúry po holandských provinciách až k poslednému uvedeniu. Bez toho, aby si to uvedomovali sa dvaja bratia zbližujú. Zlosť a problémy z minulosti sa menia na bratskú lásku.
Lenže čo je divadelná hra a čo je vlastne realita?

Všetky dialógy sa odohrávajú v divadelnej šatni pred skúškou, alebo predstavením.

Ger Thijs – je v holandskom divadelnom svete pojem. Jeho hry sú mimoriadne úspešné, hrajú sa v najprestížnejších divadlách a získali množstvo cien aj v zahraničí.

So súhlasom Hummelinck Beheer B.V.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Réžia: Juraj Nvota
Účinkujú: Milan Lasica a Martin Huba
Preklad: Miroslava Čibenková
Scéna: Tomáš Rusín
Kostýmy: Zuzana Štefunková – Rusínová
Foto: Ctibor Bachratý

Vstupné: 15 – 13 € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk
Náš program nájdete aj na www.navstevnik.sk kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky.

STREDA / 25. 10. / 19.00 – AKUSTICKÝ KONCERT so sláčikovým kvartetom
MÁRIA ČÍROVÁ 2017

Mária Čírová- speváčka, skladateľka, klavíristka. Spieva a hudbe sa venuje už od detstva. Na konte má veľa hitov, medzi najznámejšie patria Búrka, Chýbaš, Kto vie a minuloročný slovenský rádioéterový hit Unikát. Na jeseň 2017 Mária vydá nový album s názvom MÁRIA ČÍROVA #2017. Album bude obsahovať zatiaľ nepublikované hity ako Unikát, Chýbaš, Kto vie alebo Vloupam se. Okrem nich sa môžete tešiť na úplne nové skladby, o ktorých Mária povedala že sú pre ňu veľmi osobné. K novému albumu chystá turné po Slovensku pod názvom MÁRIA ČÍROVÁ#2017, Akustické koncerty k novému albumu. Na koncertoch spolu s Máriou vystúpi sláčikové kvarteto a diváci si v takejto krásnej akustickej zostave môžu vychutnať všetky overené hity a aj nové skladby z aktuálneho albumu.

Vstupné: 16,- 15,- 14,- € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.predpredaj.sk
Neplatí zľava ZŤP !

NEDEĽA / 29.10. / 19.00 – KONCERT
Marta „ NAPOSLEDY “

MARTA KUBIŠOVÁ a orchester Petra Maláska

exkluzívny hosť: Aneta Langerová

Legendárna speváčka sa rozhodla, že v roku 2017 vo svojich sedemdesiatich piatich ukončí spevácku kariéru. Nenechajte si ujsť jej posledné exkluzívne 3 koncerty na Slovensku, ktoré budú neodolateľné a potešia dušu nejedného z nás. Na rozlúčkových koncertoch ju bude sprevádzať orchester Petra Maláska a veľkým prekvapením bude aj jej exkluzívny hosť.
Umenie odísť je disciplína, ktorú zvláda málokto. Marta Kubišová má však v tomto ohľade jasno. Naposledy sa podelí sama o seba s divákmi tým, čo vie najlepšie: piesňami.
Vstupné: 29 a 25 € / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk
Náš program nájdete aj na www.navstevnik.sk kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky.

VÝSTAVY:

3.10. – 29.10. 2017 – výstavné priestory
YOUNG ART SHOW 10 – medzinárodná výstava 60 mladých výtvarníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Španielska, Rumunska, Srbska, Estónska, Ruska a Veľkej Británie.
27.10. o 19.00 h – slávnostná finisáž spojená s programom a módnou prehliadkou
Vstup voľný

11.10. – 30.11. 2017 – veľká sála
Základná umelecká škola Ladislava Mokrého Topoľčany
Výstava výtvarníkov Šírová – Geschwandtnerová – Moravčík

11.10. 2017 o 17.00 h – vernisáž výstavy spojená s programom učiteľov a žiakov hudobného odboru
STÁLA EXPOZÍCIA – foyer II. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba
STÁLA EXPOZÍCIA – v prízemí GALÉRIA Alojz Majerník
Výstavy sú otvorené:
utorok – piatok: 14.oo – 17.oo h, sobota – nedeľa: 14.oo – 18.oo h, pondelok – zatvorené

Zákaz vstupu do hľadiska počas predstavenia! ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ !
Program Domu umenia nájdete na internete:
www.domumenia-piestany.sk; www.pic-piestany.sk, www.pnky.sk, www.visitpiestany.sk, www.zpiestan.sk; www.piestanskydennik.sk , www.epiestany.sk
e-mail: dom-umenia@slovanet.sk
Predpredaj vstupeniek: pokladňa Domu umenia, pondelok – piatok od 14.00 – 17.00 hod. a hodinu pred predstavením alebo www.ticketportal.sk
Na www.navstevnik.sk si môžete ON-LINE rezervovať lístky.

Programová prevádzka: t.č. : 033/2458 100, Pokladňa: t.č. 033/2458 001

-red/Zdroj, foto grafika: Dom umenia, Ctibor Bachratý, Cory Weaver-

Populárne články