Connect with us

Kultúra

Divadelnú sezónu otvorí Činohra SND

Published

on

Reklama

Krehkú hru s veľkou dávkou typicky britského humoru uvidia piešťanskí diváci ako prvú v 32. divadelnej sezóne Domu umenia. Stalo sa už tradíciou, že ju do Piešťan príde otvoriť Činohra Slovenského národného divadla s celou plejádou vynikajúcich hercov. V utorok 25. septembra o 19.00 h uvidíme Máriu Kráľovičovú, Mariána Geišberga, Emila Horvátha a Emíli Vášáryovú alebo Božidaru Turzonovovú v hre Ronalda Harwooda Kvarteto.

Reklama

Autor v nej hovorí vkusne, láskavo ale i veľmi trefne o vnútornom svete ľudí, ktorí možno majú produktívny vek za sebou ale túžbu žiť a vôlu niečo urobiť vôbec nie.

taroba ešte neznamená koniec všetkých aktivít, ani že ľudia musia prestať snívať svoje sny. Má niekedy smiešny, inokedy horkastý nádych, niekedy je nostalgiou za zašlými časmi, inokedy zdravým pohľadom na súčasnosť, ale väčšinou jej nechýba humor.

Reklama

Oscarom ocenený britský dramatik Ronald Harwood (1934) vo svojej dráme Kvarteto nazerá práve do netradičného prostredia atypických dôchodcov na nútenom odpočinku. Štvorica operných spevákov Reggie, Wilf, Cissy a Jean sa po rokoch náhodne stretáva v špeciálnom domove pre starších umelcov. Okrem toho, že musia vyriešiť svoje staré traumy z minulosti, uvažujú pri príležitosti oslavy Verdiho narodenín o nacvičení kvarteta z opery Rigoletto, ktoré ich preslávilo. Jean však po pôrode dcéry trpí stratou hlasu a odmieta spievať. Štvorica umelcov tak cez hľadanie cesty k naštudovaniu kvarteta hľadá i cesty k sebe.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=GYrj-uQXyTc[/youtube]

Text: du Foto: Andrej Čanecký/SND

Populárne články