Connect with us

Kultúra

Dielňa výtvarníčky Nadi Mikolášikovej žije históriou

Published

on

Reklama

Piešťanka, vďaka ktorej bola v našom meste prvá súkromná galéria na Slovensku, sa vracia na výtvarnú scénu so svojou ďalšou výstavou. Od 4. septembra prezentuje v galérii Fontána diela pod názvom Recykel 2.

[singlepic id=34510 w=520 h=350 float=center]

Reklama

Podobne ako obrazy a objekty, ktoré v Dome umenia predstavila na jar, aj nová séria jej výtvorov vznikla z premetov, ktoré našla v pivnici. „Baví ma komponovať veci, ktoré poznám. Spomeniem si na každé hodiny, na každú dózu, na všetky veci, ktoré sú od mojej babičky, matky alebo tety. Mám k tým predmetom intímny vzťah,“ hovorí Naďa Mikolášiková-Ábelová.

Za štyridsiatkou rôznorodých objektov, ktoré budú do 18. septembra vystavené vo Fontáne sú hodiny tvrdej práce. Výtvarníčka trávila celé dni vo svojej dielni, obklopená starožitnosťami, ktoré postupne mení na výtvarné diela. Nezaprie pritom svoj rukopis, napriek tomu je aktuálna výstava iná ako predchádzajúce. „Chcela som od tých portrétnych objektov odísť viac do techniky,“ vysvetlila výtvarníčka. Staré veci majú podľa jej slov radšej žiť na obrazoch a objektoch, ako zostať zabudnuté v zásuvkách a skriniach. Už teraz má v hlave aj svoju ďalšiu výstavu. V máji budúceho roka chce na verejnosti prezentovať svoju figurálnu tvorbu.

Reklama

REKLAMA

Naďa Mikolášiková-Ábelová sa narodila v Bratislave, vyrastala a maturovala v Piešťanoch. Neskôr študovala v Brne a v Prahe na Vysokej škole umeleckopriemyselnej. Galériu NAMI otvorila v Piešťanoch už v lete 1990 výstavou tunajšieho rodáka maliara Emila Bačíka. Svoju galériu plánuje na jar budúceho roka znovu otvoriť a ponúkať v nej vlastné diela.

[nggallery id=1882]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články