Connect with us

Kultúra

Deň architektúry sa stretol s mimoriadnym záujmom

Published

on

Reklama

Zákulisie Domu umenia a výstava v Elektrárni Piešťany boli hlavnými lákadlami podujatia, ktorého cieľom je poukázať na skryté kvality stavieb a zvýšiť citlivosť ľudí na svoje okolie. Deň architektúry sa počas uplynulého víkendu uskutočnil v desiatkach českých a slovenských miest. Opäť boli medzi nimi aj Piešťany.

[singlepic id=59015 w= h= float=center]

Reklama

Účasť bola tento rok rekordná. Pred sochou Barlolámača sa v nedeľu popoludní stretlo asi 60 cyklistov. Najprv zamierili k Domu umenia, aby si toto monumentálne dielo Ferdinanda Milučkého pozreli zvonku. Od architektky Evy Rohoňovej, ktorá vychádzku organizovala, sa dozvedeli napríklad to, že Dom umenia mal pôvodne stáť medzi Kolonádou a kinom Fontána: „Nakoniec však vyhralo šťastnejšie riešenie a postavili ho na nábreží Váhu. Zaujímavosťou je, že ak sa naň pozeráte od kúpaliska Eva, vyzerá ako parník na rieke.“

Vďaka ústretovosti riaditeľky tejto inštitúcie Edity Bjeloševičovej sa účastníci podujatia mohli pozrieť aj do zákulisia, kam zvyčajne verejnosť nemá prístup. Videli napríklad javisko, šatne a ďalšie zázemie pre účinkujúcich.

Reklama

Druhá časť vychádzky bola venovaná nábrežiu Váhu. Kvôli nepriazni počasia si však komentár k zaujímavým budovám, ktoré tam stoja, vypočuli účastníci vychádzky na Kolonádovom moste. Dozvedeli sa napríklad o veľkolepých plánoch Ľudovíta Wintera, ktorý chcel v týchto miestach postaviť záhradné mesto. Okrem príjemného bývania pre strednú vrstvu mal mať tento projekt vlastné námestie a bol doň zahrnutý aj kláštor.

Sprievodným podujatím Dňa architektúry bola výstava Piešťanské nakúkanie v novo opravenej Elektrárni na Staničnej ulici. Cieľom autorky výstavy Lívie Gažovej bolo zdokumentovať stav architektonických pamiatok v Piešťanoch a upozorniť tak na ich hodnoty. Traja miestni fotografi vytvorili pre výstavu kolekciu desiatok záberov. Niektoré z nich sú prístupné vo výstavných priestoroch Elektrárne, ďalšie premietali počas vernisáže.

Otvorenie výstavy, ale aj unikátne priestory, v ktorých sa uskutočnila prilákali desiatky Piešťancov. Tento mimoriadny záujem je prísľubom, že architektúra nie je ľuďom cudzia a v našom mieste sa teší veľkej pozornosti.

(red)

Populárne články