Connect with us

Kultúra

David di Fiore dnes spestrí Organové dni

Published

on

Reklama

Dvadsiaty medzinárodný festival organovej hudby „Organové dni v Piešťanoch 2019“ dnes pokračuje ďalším koncertom. V Dome umenia sa predstaví stálica podujatia David di Fiore.

Američan, ktorý však žije na Slovensku v Ružomberku, odštartoval svoju medzinárodnú kariéru pred takmer 30 rokmi recitálom v Katedrále Notre-Dame v Paríži (1. marec 1987). V súčasnosti vyučuje hru na organe, improvizáciu a liturgickú hru na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Je katedrálnym organistom v Katedrále Sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici a zároveň zbormajstrom a dirigentom katedrálneho zboru Xaverius.

Reklama

Za posledných 29 rokov vystúpil na množstve organových festivalov v Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Česku a Slovensku, ako aj vo Francúzsku a Taliansku. V Severnej Amerike účinkoval na festivaloch v Kanade, na medzinárodnom Festivale v Morelia v Mexiku (najstarší organový festival na západnej pologuli), na Medzinárodnom organovom festivale v Guadalajara, na Puerto Vallarta Arts Festival a organové recitály odohral v mnohým mestách USA. Jeho diskografia obsahuje CD nahrávku francúzskej hudby Les Amoureux de l’Orgue, slovenské nahrávky The Grand Organ of the Castle Church in Kremnica, č. 1-3 (Slovart), recitály z Graz Orgelfest, DVD z jeho recitálu v rámci Trnavských organových dní 2008 (ed. M. Walcker-Mayer) a poslednú live nahrávku jeho koncertu, ktorý sa uskutočnil 29. augusta 2013 v rámci Katedrálneho organového festivalu v Katedrále Sv. Martina v Bratislave (Tribus musicae).

David di Fiore bol žiakom francúzskej organistky Odile Pierre. Ako sólista, dirigent, korepetítor a praktický organista pôsobil v Arcidiecéze mesta Seattle, v Národnej asociácii metodistických hudobníkov a na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Od Národnej katolíckej vzdelávacej asociácie získal v Spojených štátoch ocenenie “Distinguished Graduate”, mexickou vládou bol ocenení za „mimoriadnu účasť“ na medzinárodných organových festivaloch. V roku 2009 získal ocenenie za svoj prínos pre organový svet a jeho recitály, ktoré mu udelilo občianske združenie Ars Ante Portas. V júni 2014 mu Americké združenie organistov (Seattle) udelilo vyznamenanie za jeho prínos k medzinárodnému šíreniu umenia.

Reklama

Koncert sa uskutoční v Dome umenia v Piešťanoch v utorok 20. augusta o 19:00 h.

V Dome umenia si môžete aktuálne pozrieť aj viaceré výtvarné expozície:

Stála expozícia – foyer II. poschodie – Akademický maliar Jozef Bubák SYMFÓNIA O ČLOVEKU

MINI GALÉRIA – Tváre slovenského profesionálneho divadla
Mária Kišonová – Hubová
realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava
dokumentárna výstava

História Slovenskej filharmónia
Autor : Peter Štilicha
dokumentárna výstava

Posolstvo krásy – výstava fotografií
Katarína Krajčovičová

Umenie v parku 2019 – maľba, socha, fotografia
umelecká výstava

Ján Rau – Pohľad cez objektív
výstava fotografií

-inf-

Populárne články