Connect with us

Kultúra

Country skupina Neznámi s trojicou nových singlov

Published

on

Reklama

V čase, kedy pandémia skôr nepraje kultúre a hudbe samotnej, vyzerá každý hudobný počin ako malý zázrak. Skupina Neznámi pôsobiaca na slovenskej country scéne už dvadsaťdva rokov, zdá sa zažíva ďalšie prelomové obdobie, kedy práve začiatkom roka zverejňuje svoje nové tri single z pripravovaného albumu. Tie si hneď získali záujem nielen u fanúšikov a organizátorov, ale aj v rôznych médiách, kde doposiaľ folk a country scéna nemala takmer žiadny priestor. 
Hudobná skupina Neznámi sa už dlhodobo radí medzi najúspešnejšie country skupiny na Slovensku. „Po vydaní posledného albumu v roku 2015 „Čas uvidí“, kde sa nachádza 9 výlučne našich autorských skladieb so slovenskými textami sme zaznamenali značný úspech a dobré ohlasy. Rozhodli sme sa preto v trende autorských moderných country skladieb pokračovať aj pri nahrávaní nových piesní“, prezrádza frontman skupiny Jaro Šimo. NEZNÁMI tak z pripravovaného albumu predstavujú už teraz svoje autorské skladby spolu s videoklipmi, ktoré vnášajú malý pohľad do novej tvorby tohto zoskupenia. Tieto skladby však nie sú úplne nové a fanúšikom skupiny môžu byť známe, nikdy však neboli nahrané a ani zaradené do žiadneho z predošlých albumov skupiny.
Zdá sa, že práve Neznámi viac priblížia v nasledovnom období poslucháčom moderné slovenské country. Je už badateľné, že spevom a nástrojovým obsadením, navyše so slovenskými textami a autorskou hudbou je táto hudba stále viac počúvateľná aj v médiách a melódia skladieb je pre poslucháča nenáročná. Nahrávanie skladieb sa uskutočnilo koncom roka 2020 v štúdiu Petra Šímu „Musae Polymnia“, odkiaľ pochádzajú aj samotné videoklipy k trom skladbám. Tie realizoval kameraman a fotograf Erik Ďuriš.

Zaspievali si všetci členovia

Zaujímavosťou je, že každú z pesničiek spieva iný člen kapely. Prvou z troch predstavených skladieb je skladba s jednoduchým názvom a nápevom „Na, na…“ -, kde hudbu napísal frontman skupiny – gitarista a spevák Jaro Šimo. Text, ktorý opisuje skutočnú životnú situáciu doplnil ďalší člen skupiny – bassgitarista Jaro Rakay. Ten sa predstavil ako spevák práve v druhej už zverejnenej piesni „Čo nás spája“, ktorá je podobne ako predošlá o najznámejšej téme a tou je láska. Text aj hudbu nielen k piesni „Čo nás spája“, ale aj nasledujúcej zverejnenej s názvom „Sedem nocí, sedem dní“ napísal už spomínaný bassgitarista Jaro Rakay. Túto progresívnu skladbu spieva ďalší člen skupiny dobrista Milan Benkovič.

Na aranžmánoch pesničiek a výsledným prevedením má zásluhu celé zoskupenie, ktoré sa v posledných rokoch ustálilo a doplnilo o ďalších členov. Už spomínanú zostavu frontmana a zakladateľa skupiny – gitaristu a speváka Jara Šima, bassgitaristu Jara Rakaya, dobristu Milana Benkoviča, či bubeníka Vlada Pileka, ktorý hrá s Neznámimi od roku 2012 doplnil hráč na elektrickú gitaru Pavol Mazúr, ktorý hosťuje v kapele od roku 2019. Najnovším príchodzím je Peter Mečiar, hráč na pedal steel, lap steel a banjo, ktorý je tiež známy z dlhodobého pôsobenia v legendárnej českej bluegrassovej skupine Poutníci, kde v čase pandémie ukončil svoje pôsobenie. Peter Mečiar tak obohatil zvuk kapely a novým skladbám dal aj nový rozmer. Zdá sa, že súčasná zostava tejto modernej country skupiny je zastabilizovaná a slovenskému poslucháčovi tak môže byť predstavená hudba, ktorá stále viac znie aj z médií.

Skupine Neznámi už možno nesedí ten príznačný názov, ale naopak držia si svoje pevné miesto medzi najlepšími slovenskými country skupinami. Najmä v poslednej dekáde, kedy si prešli i značnými úspechmi nielen na domácej scéne, ale aj v Čechách a Poľsku, získajúc viaceré prestížne ocenenia. Pandémia a korona vírus zasiahol však aj do nahrávania pripravovaného albumu Neznámich. „Nebola dokončená skladba ,,Budem tu stáť“, duet so speváčkou českej skupiny Podjezd Radmilou Janečkovou z ČR, ktorá bola vlastne impulzom a aj prvotným počinom k nahrávaniu. Speváčka kvôli chorobe a neskoršiemu uzatvoreniu hraníc nemohla naspievať svoj part a preto táto skladba ešte čaká na svoju premiéru“, dodáva Jaro Šimo.
Zostáva len veriť, že slovenský poslucháč si nájde svoju cestu ku kvalitnej a modernej country hudbe, ktorú oceňujú v zahraničí, avšak v našich médiách veľký priestor doteraz nemala. Zdá sa, že značný záujem médií o skupinu Neznámi to môže konečne zmeniť.


Súčasná zostava skupiny NEZNÁMI :
Jaroslav Šimo – spev, akustická gitara
Jaroslav Rakay – spev,basová gitara
Milan Benkovič – spev, dobro, lapsteel
Vladimír Pilek – bicie nástroje
Pavol Mazúr – el.gitara
Peter Mečiar – pedal steel, lap steel, banjo
Mário Rais – zvuk
Ladislav Dlhý – logistika a support
Text: Ivan Podolský
Foto: Cowboy Cash
Foto: Erik Ďuriš

Reklama

Populárne články