Connect with us

Kultúra

Čo bolo skôr? Sliepka, alebo vajce?

Odpoveď na túto otázku, ale aj veľa ďalších zaujímavostí sa dozviete dnes 14. mája v Balneologickom múzeu Imricha Wintera pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a Noci múzeí. Múzeum je otvorené od 10:00 h do 21:00 h, pričom program štartuje popoludní od 13:00 h.

Published

on

Reklama

V stálej expozícii v budove Kúpeľnej dvorany – Kursalonu sa môžete tešiť na tvorivé dielne, ukážky krojov (a možnosť aj si kroj vyskúšať), kvíz pre malých aj veľkých „Mladý archeológ a reštaurátor“ a „Život pri rieke Váh“.

Pripravená je tiež prezentácia zreštaurovaných drobných historických tlačí z dejín jednotlivých slovenských kúpeľov z knižnice múzea, ktorých reštaurovanie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Reklama

Nesmierne zaujímavé budú tiež prednášky Vajce, zázrak prírody (16.00 h), kde vám množstvo zaujímavostí prezradia kurátor múzea Tomáš Mlynský a ornitológ Erich Kubica. Uvidíte tiež repliku vajca vyhynutého slonieho vtáka (Vuron obrí / Aepyornis maxiumus lat.) i vajce kolibríka. Ich porovnanie je uchvacujúce.

Reklama

O maliarovi Alfonsovi Muchovi a Piešťanoch porozpráva riaditeľ múzea Vladimír Krupa (17.00 h).

Navštíviť môžete tiež expozície a výstavu vo Vile dr. Lisku (Štefánikova č. 1, Piešťany), ktoré sú otvorené od 13.00 do 21.00 hodiny. Pripravené sú komentované prehliadky výstavy Podoby umenia II zo sakrálnej umeleckej zbierky múzea a prednáška Andreja Bolerázskeho „Zaujímavosti z reštaurovania“ o 19.00 hod. priamo na výstave. Zúčastniť sa môžete tiež komentovaných prehliadok expozície Dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku a expozície Sakrálneho umenia zo zbierky Kornela Duffeka.

Expozície Pamätná izba Ivana Krasku na Nábr. I. Krasku č. 2 je otvorené od 14.00 do 19.00 hodiny. Pripravené sú komentované prehliadky expozície každú celú hodinu a prednes poézie Ivana Krasku v podaní Alexandry Murínovej.

V cene vstupenky 1,- € máte možnosť návštevy všetkých expozícií múzea. Financie zo vstupného budú použité na reštaurovanie zbierok múzea.
-red-

Populárne články