Connect with us

Aktuality

Čipkovaný kostol, kroje aj šaty od Kimličku

Published

on

Reklama

„Krása ručných prác v odevnom dizajne“ má názov výstava, ktorú v nedeľu 18. januára slávnostne otvorili v múzeu Za krakovskú bránu v Krakovanoch. Nájdete na nej paličkované čipky, ktoré pripravili kluby čipkárok z piatich obcí a miest, ale tiež nádhernú kolekciu bohato vyšívaných krojov zo zbierky Daniely Piscovej.

IMG_3858

Reklama

IMG_3869

Medzi exponátmi „trónia“ šaty z dielne slovenského módneho návrhára Lukáša Kimličku, ktoré mala pred dvomi rokmi na plese v opere oblečené Tamara Heribanová. Pri výrobe šiat bol použitý kroj z Hornej Stredy, odkiaľ pochádza Tamarina mama Alena. Tá najskôr prisľúbila i účasť na vernisáži, potom sa však ospravedlnila. Výstavu preto otvorila Daniela Piscová a prišiel aj novozvolený „krakovský“ starosta František Klinovský. Majiteľka múzea Za krakovskú bránu ocenila diela všetkých čipkárok, ktoré si aj v tejto hektickej dobe sú nájdu čas na paličkovanie: „Sadnú si, chytia do ruky paličky a začnú čarovať…“

Reklama

Na výstave predstavujú čipku aj ako doplnok na moderný odev, šperk či obraz, ako napríklad čipkovaný dedinský kostol… Tradičné použitie predstavuje výnimočná kolekcia krojov. „Kroje pochádzajú nielen z Krakovian ale aj desiatich okolitých dedín,“ hovorí majiteľka tohto rodinného múzea. Pochodila sa nimi už niekoľko výstav, dostali sa až do Dánska, mali by ísť aj do Fínska či do Čiech.  V Piešťanoch zatiaľ svoju zbierku vraj zatiaľ nevystavovala: „Mali sme len malú výstavu v Piešťanskom informačnom centre ako čipkárky.“ Mužské, ženské i detské kroje sú bohato zdobené a na tých domácich je použitá aj originálna „krakovská“ paličkovaná čipka. Tá svojím vzorom pripomína výšivku. Paličkovanie v Krakovanoch ďalej oživujú aj v klube čipkárok Bábence.

Múzeum Za krakovskú bránu nájdete na Dolnej ulici v Krakovanoch, otvorené je denne od 10:00 do 18:00 h. Výstava Krása ručných prác v odevnom dizajne potrvá do 22. februára.

IMG_3880

IMG_3876

IMG_3860

IMG_3872

(ad)

Populárne články