Connect with us

Kultúra

Čipkované drapérie Lucie Fabovej odkazujú na krásu ženy

Published

on

Reklama

Piešťanská Magna Gallery otvorila v stredu 11. mája novú výstavu mladej výtvarníčky, pôvodom z Trenčína, Lucie Fabovej. Výstava s názvom Waršavská čipka podľa kurátorky Silvie Lackovej Čúzyovej symbolicky odkazuje na krásu ženy a obsahuje tri ucelené cykly: Wašavskú čipku, Symetry/A-symetry a Living mass.

P1040136Lucia Fabová a Silvia L. Čúzyová

Reklama

 

Kurátorský text:

Reklama

“Umelec len vidí staré pravdy v novom svetle.” (Henri Matisse)

Lucia Fabová (1985) je výrazný talent z najmladšej generácie slovenských vizuálnych umelcov. Pochádza z Trenčína, ale po štúdiách na Akadémii umenia – Fakulte výtvarných umení v Ateliéri voľnej výtvarnej tvorby a maľby u prof. Františka Hodonského,  s tvorivo-pracovnými pobytmi v Španielsku a Taliansku,sa jej druhým domovom stala Banská Bystrica, kde žije aj pracuje.

Fabová v aktuálnej tvorivej fáze intenzívne zúročuje svoje maliarske školenie a maľuje s ojedinelou vášňou a bravúrou. Jej obrazy sú vysoko dekoratívne a zmyselné. Svoje provokatívne posolstvá skrývajú len na oko, čoho príkladom je aj poľské slovo “čipka” v názve výstavy i celej série obrazov. Od počiatkov, ukotvených vo figuratívnej a naratívnej maľbe, postupne prešla k veľkorysým “štúdiám” realisticky zachytených/prenesených čipkovaných drapérií, ktoré symbolicky vyjadrujú a odkazujú na odvekú – mäkkú, poddajnú a dekoratívnu – krásu ženy.

P1040134

Mladá umelkyňa však pracuje s náhodou len zdanlivo, s odkazmi na podvedomie sa pohráva celkom vedome. Vo všetkých – významových i umeleckých – plánoch má prehľad a kontrolu. Okrem kombinácie nenáhodných symetrií a podobností (maliarske série Rorschachova analýza a A-Symetry), alebo správne vybraných výrezov, detailov a zavlnení drapérie (v sérii Waršavská čipka a Living mass), ktoré sú konštantou jej najčerstvejšej tvorby, sama hľadá iniciačnú cestu do tých správnych galérií a aj vďaka tomu jej mladá umelecká kariéra sleduje vzostupnú trajektóriu.

Slivia L. Čúzyová

Výstava potrvá v malej galérii vedľa OC Aupark do 20. júna.

P1040130

P1040133P1040144P1040140P1040143P1040138P1040135P1040137

-ad-

Populárne články