Connect with us

Kultúra

Cinematik už dnes otvorí nový Wendersov dokument Soľ zeme

Published

on

Reklama

Jubilejný 10. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik začína už dnes. Festival otvorí slovenská premiéra dokumentárneho filmu Soľ zeme v réžii Wima Wendersa a Juliana Ribeira Salgada. Otvárací ceremoniál je prístupný všetkým divákom.

The Salt of the EarthV zrekonštruovanej sále najväčšieho kina na Slovensku ožijú večer na veľkom plátne fotografie vynikajúceho brazílskeho fotografa Sebastiãa Salgada, o ktorom Wim Wenders nakrútil vizuálne pôsobivý dokument. Salgadova práca je vskutku neobyčajná – posledných štyridsať rokov cestuje naprieč kontinentmi po stopách stále sa meniaceho ľudstva. Stal sa svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie. Film bude spolu s ďalšími desiatimi titulmi súťažiť v sekcii Meeting Point Europe, ktorá predstaví to najlepšie z európskej kinematografie za ostatný rok. Okrem iného tak Cinematik uvedie aj snímku Homár od gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa, nový film Ulricha Seidla V pivnici aj najnovší projekt Bruna Dumonta Malý Quinquin.

Reklama

Druhá súťažná sekcia Cinematik.doc je zase zameraná na aktuálnu slovenskú dokumentárnu tvorbu. V premiére sa predstavia až tri filmy: Farby piesku Ladislava Kaboša, Očami fotografky Mateja Mináča a debut autorskej dvojice Bibiana Beňová – Michael Kaboš, Prízraky. Dôležitou udalosťou bude aj predpremiéra nového slovenského hraného filmu Čistič. Režisér Peter Bebjak nadviazal na úspešnú spoluprácu so scenáristom Petrom Gašparíkom a po horore Zlo nakrútili psychologickú drámu o problémoch medziľudskej komunikácie a o tom, ako silno nás môžu ovplyvniť udalosti z nášho detstva a ako ťažko sa s nimi vieme vyrovnať.

10. ročník Cinematiku okrem najlepších európskych filmov a zaujímavých premiér prinesie aj fokus na katalánsku kinematografiu. Prostredníctvom troch sekcií budú mať diváci možnosť spoznať tento zaujímavý región a silnú generáciu súčasných tvorcov. Cenu Rešpekt si osobne prevezme katalánsky režisér Jaime Rosales, ktorý osobne uvedie svojich päť celovečerných filmov a pre návštevníkov si pripraví špeciálny masterclass.

Reklama

Piešťany budú žiť filmom od 10. do 15. septembra. Cinematik prinesie 162 dlhometrážnych a krátkometrážnych filmov a premietať sa bude v šiestich kinosálach.

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva financií SR.

TS Cinematik

Populárne články