Connect with us

Kultúra

Cinematik ukončilo digitálne Slnko v sieti

Published

on

Reklama

Zreštaurovaný film, podľa ktorého je pomenované naše najdôležitejšie ocenenie za kinematografiu, malo slovenskú premiéru v Piešťanoch. Cinematik bol po Karlovych Varoch druhým festivalom, kde ho premietali.

[singlepic id=34717 w=320 h=240 float=right]Stalo sa to 12. septembra po záverečnom ceremoniáli a vyhlásení víťazov. Publikum v kine Fontána malo jedinečnú príležitosť vidieť 50-ročný film vo vynikajúcej kvalite. Originálne filmové pásy, ktoré boli počas polstoročia svojej existencie značne poškodené, totiž prešli obnovou. V Slovenskom filmovom ústave odstránili pomocou počítača všetky vady z jednotlivých políčok 35 mm pásu. Výsledok potom nahrali na digitálny nosič. Ten sa dostane do kín doma aj v zahraničí.

Reklama

Kameraman Stanislav Szomolányi po premiére o filme povedal: „Po 50-rokoch sa aj mne osobne páči viac ako keď som ho nakrúcal.“ Na otázku, či mu nechýbajú vady, ktoré boli z 35 mm kópie odstránené, odpovedal: „Veci, ktoré majú technický charakter ako film, negatív, výroba musia byť vždy dokonalé a teraz je to dokonalejšie. Takže mne osobne tie chyby nechýbajú. Technicky je to také, akoby to bolo včera nakrúcané.“

Slnko sieti odštartovalo Československú novú vlnu. „Až potom dostali filmári odvahu robiť ďalšie filmy. Nie na tento spôsob, ale tak, že rozmýšľali po svojom a nezaradili sa do komplexu, ktorý bol diktovaný systémom,“ zaspomínal Stanislav Szomolányi.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=kzqNEbWgNRI[/youtube]

Premiérou zreštaurovanej filmovej klasiky sa však 7. ročník Medzinárodného filmového festivalu ešte úplne neskončil. Dnes večer premietnu vo Fontáne dva víťazné filmy. Najlepší spomedzi desiatich nominovaných filmov hlavnej súťažnej sekcie Meeting Poing Europe vybralo 17 mladých európskych kritikov. Je ním The Artist režiséra Michela Hazanaviciusa. Cenu Film Europe Awards pre najlepší dokumentárny film si odniesli Zvonky šťastia. Na dokumente spolupracovala režisérska dvojica Jana Bučka a Marek Šulík. Zvonky šťastia premietnu v kine Fontána dnes o 17.00 h a The Artist o 20.00 h.

MFF Cinematik udelil aj ďalšie dve ocenenia. Cenu primátora si z rúk Rema Cicutta prevzala Paula Sisková za film Myslím, že sa nevrátim. Cenu divákov získal Carnage režiséra Romana Polanského.

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=2c947YcYigk[/youtube]

[nggallery id=1900]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články