Connect with us

Kultúra

Cinematik dáva priestor slovenským dokumentom

Published

on

Reklama

Jedna z dvoch súťažných sekcií Medzinárodného filmového festivalu Cinematik s názvom Cinematik.doc je venovaná celovečerným slovenským dokumentárnym filmom. O cenu Film Europe Award sa budú uchádzať dokumenty, ktoré mali premiéru v období od septembra 2011 do septembra 2012. 7. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 7. – 13. septembra v Piešťanoch.

Festival sa takýmto spôsobom snaží upriamiť väčšiu pozornosť na pôvodnú dokumentárnu tvorbu. O víťazovi rozhodne medzinárodná porota zložená z mladých európskych kritikov a filmárov.

Reklama

S novým dokumentom prichádza Pavol Barabáš. V Príbehoch tatranských štítov sa venuje objavovaniu a zdolávaniu vrcholov najnižších veľhôr sveta. Film zároveň sleduje osudy prvých horolezcov, ktorých mená sa s jednotlivými štítmi nezmazateľne spájajú.

Nemoc tretej moci Zuzany Piussi otvára citlivú tému slovenského súdnictva a snaží sa prísť na to, či sú súdy stále zárukou spravodlivosti.

Reklama

[singlepic id=33267 w=320 h=240 float=center]

Dokumentom so sociálnym podtextom sú Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučky. Film sleduje bratranca a sesternicu z rómskej osady, obdivovateľov Karla Gotta a Dary Rolins, ktorí sa rozhodnú poslať svojim idolom DVD s rómskou verziou ich hitu Zvonky šťastia.

[singlepic id=33268 w=320 h=240 float=center]

Debut Pauly Siskovej …Myslím, že sa nevrátim vznikol na púti do španielskeho Santiaga de Compostela. Zaznamenáva tisíckilometrovú cestu štyroch žien, ktorá je plná radosti, smútku i utrpenia.

[singlepic id=33266 w=320 h=240 float=center]

Možnostiam medzinárodnej spolupráce pri výrobe dokumentárnych filmov bude venovaný seminár Koprodukovanie dokumentárnych filmov v Európe, ktorý sa uskutoční 6. – 7. septembra. Jeho organizátormi sú MFF Cinematik, European Documentary Network (EDN) a MEDIA Desk Slovensko.

Seminár je určený predovšetkým producentom zo Slovenska a okolitých krajín a jeho cieľom je predstaviť európske možnosti koprodukcie dokumentárnych filmov a európsky trh s dokumentárnymi filmami. Jeho súčasťou budú aj individuálne konzultácie vybraných projektov s medzinárodne renomovanými lektormi Ove Rishøj Jensenom (EDN), Claudiou Schreiner (Mitteldeutsche Rundfunk) a Bramom Crolsom (Associate Directors). Podujatie je organizované s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.

Zdroj: TS Cinematik – Tomáš Hudák

Populárne články