Connect with us

Kultúra

Česká maľba opäť prinesie mladé „neokukané“ umenie

Published

on

Reklama

Ďalšia z výstav s názvom Česká maľba, na ktorej sa každoročne prezentuje mladé súčasné umenie od našich západných susedov, začína vernisážou vo štvrtok 6. novembra o 18,00 h v Galérii Fontána.

CESKA MALBA 2014 Piestany 6 11 2014

Reklama

REKLAMA

kia akcia

Reklama

Už tradične ju uvedie svojím naozaj neotrelým a vtipným komentárom akademický maliar Antonín Střížek. Svoje diela predstavia v Piešťanoch opäť po roku traja mladí českí výtvarníci, tentoraz to bude Jaroslava Kadlecová, Petr Gruber a Jan Poupě.

Jaroslava Kadlecová (1987) pochádza z Českých Budějovíc, študovala na Akadémii výtvarních umění (AVU) v Prahe, kde v súčasnosti aj žije a pracuje. Má za sebou už dve desiatky samostatných a spoločných výstav. Umenie podľa nej vychádza z detskej hry.

vily-v-cechach

Petr Gruber (1989) z Havlíčkovho Brodu popri štúdiu na AVU,  absolvoval aj dve letné stáže v zahraničí, na konte má štyri samostatné a niekoľko skupinových výstav. Dôležitým vyjadrovacím prostriedkom je pre neho svetlo.

P6127482

 

Jan Poupě (1988) sa narodil, žije i pracuje v Prahe. Po štúdiu na AVU absolvoval stáž v Madride. Rovnako ako jeho kolegovia za zúčastnil viac ako desiatky samostatných a spoločných výstav. V tomto roku získal prvú cenu na 7. ročníku Ceny kritiky za mladú maľbu.

Poupe obr

Výstavu Česká maľba pripravuje už niekoľko rokov český zberateľ umenia Tomáš Zerzaň v spolupráci s Českým centrom Bratislava a Mestom Piešťany. Diela mladých umelcov si môžete pozrieť vo Fontáne do 23. novembra 2014.

(red)

Populárne články