Connect with us

Kultúra

Beňovský bude z Vrbového pozerať ďalekohľadom do sveta

Published

on

Reklama

Už tento víkend začínajú pretekmi drezín Dni mesta Vrbové. Vyvrcholia odhalením sochy kráľa Madagaskaru Mórica Beňovského 5. októbra.

Najslávnejší vrbovský rodák sa dočká pocty aká mu prináleží. Už o niekoľko dní odhalia sochu s názvom Svet Mórica Beňovského, ktorej autorom je akad. sochár Anton Gábrik. Dielo vytvoril v spolupráci s akad. maliarom Igorom Piačkom. Obaja majú väzby na Vrbové.

Reklama

„Je to veľká guľa, na ktorej bude v pokľaku bronzová socha Beňovského s ďalekohľadom vyzerajúci do sveta. Po obvode gule bude bronzový reliéf s výjavmi z Beňovského života,“ informoval Ľubomír Bosák z radnice.

Náklady dosiahli výšku 40-tisíc eur. Pokryje ich sponzorský dar od firmy Bodet and Horst pôsobiacej vo Vrbovom.

Reklama

Radnica pri tejto príležitosti pripravuje aj slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva. Na ňom predstavia nový Vrbovský dukát. „Je to malá medaila z mosadze, na ktorej je z jednej strany vrbovský erb a z druhej portrét Beňovského,“ uviedol Ľubomír Bosák.

Primátor tiež odovzdá cenu mesta viacerým osobnostiam, medzi nimi aj priamemu potomkovi Mórica Beňovského po jeho staršej dcére Žofii – grófke Alžbete Ambrozyovej.

Mesto pripravuje však aj množstvo ďalších podujatí. Po zasadnutí zastupiteľstva a odhalení sochy sa uskutoční koncert sólistov opery SND Janky Bernáthovej-Juríčkovej z Vrbového a Martina Babjaka. Okrem tradičného Vrbovského jarmoku je pripravená aj odborná konferencia na tému Metamorfózy histórie. Vystúpia na nej pedagógovia z tamojšieho gymnázia aj z univerzít v Bratislave, Adelaide a Padove. Okrem toho uvedú premiéru filmového dokumentu Beňovský žije! od Vladimíra Dudláka a Lenky Moravčíkovej-Chovanec.

„Kompletný program bude zverejnený v stredajšom Hlase Vrbového,“ uzavrel Ľubomír Bosák.

Text: M. Palkovič Foto: wikipedia.org

Populárne články