Connect with us

Kultúra

Ben Wheatley si na Cinamatiku prevzal cenu Rešpekt

Published

on

Reklama

Maratón premietania viac ako stovky filmov odštartoval v piatok popoludní, festival však oficiálne otvorili až večer. V slovenskej premiére videli diváci nový dokument domácej produkcie s názvom Zamatoví teroristi. Ešte predtým však umelecký riaditeľ Cinematiku Vladimír Štric odovzdal Cenu Rešpekt britskému režisérovi Benovi Wheatleymu.

[singlepic id=46945 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Krátko na to vo Fontáne premietali jeho najnovší film Pole v Anglicku, o ktorom po projekcii režisér s divákmi diskutoval. Ben Wheatley (na snímke) patrí do generácie britských režisérov, ktorí začali nakrúcať filmy v uplynulej dekáde. Každý z jeho filmov patrí k inému žánru. Vyznačujú sa originálnymi nápadmi od zápletiek až po nenápadné drobnosti v druhom pláne obrazu, svojským humorom a precíznou réžiou. Aj preto sa mu organizátori rozhodli udeliť Cenu Rešpekt a divákom počas nasledujúcich dní ponúknu retrospektívu jeho tvorby.

Reklama

„Divákov, ktorých tu máme, si veľmi vážime. Je zaujímavé, že to sú úplne mladí ľudia, ktorí sa pozerajú na komplikované európske filmy. Tie majú inak problém nájsť si svojho diváka,“ povedal Vladimír Štric a dodal: „Preto si myslíme, že sme si už v Piešťanoch vybudovali publikum, ktoré vníma a reaguje na takéto filmy. To je v dnešných rýchlych časoch veľmi dôležité.“

Počas otváracieho ceremoniálu sa spomínalo na herca Jozefa Adamoviča, manžela čestnej riaditeľky Cinematiku Božidary Turzonovovej. Primátor Remo Cicutto pozval návštevníkov festivalu na ďalšie podujatia, ktoré sa v Piešťanoch tento víkend konajú a na pódium prišli aj tvorcovia filmu Zamatoví teroristi, s ktorými mohli po projekcii diváci o filme diskutovať.

Cinematik má množstvo sprievodných akcií, jedno z nich je dnešný Lidožúr. Milovníkov filmu však na svoje podujatie lákali aj účastníci Balónovej megafiesty – jeden z balónov sa pripravoval na štart spred Domu umenia.

[nggallery id=2486]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články