Connect with us

Kultúra

B. Jobus inštaloval hajzel s vodotryskom namiesto sťahovania Abususu

Published

on

Reklama

Kto prišiel v piatok 3. septembra do kníhkupectva BeneLibri na Winterovej ulici v Piešťanoch a nevedel o pripravovanej akcii asi zostal prekvapený. Prečo sú tu tie lavičky? Pre nič iné, ako stretnutie priaznivcov hudobníka, recesistu a už aj spisovateľa Braňa Jobusa so svojimi priaznivcami, ktorým prišiel predstaviť posledné zo svojich diel – Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda.

[singlepic id=3448 w=320 h=240 float=left]„Nebudem škriekať ako piliňák, pretože sú tu aj skutočné detičky,“ otvoril besedu s úsmevom Braňo. Písať začal už v ôsmich rokoch, ale za skutočnú prvotinu pokladá knižku s názvom Šesť tisíc křížů, ktorá bola dlhé roky nezvestná, no zázračne sa objavila za skriňou. „Je to trojminútové čítanie a obsah si predstaviť asi viete,“ okomentoval knihu, ktorú napísal v pätnástich. Prvé knižky neboli ako hudba. Hudba bola istota naproti tomu knihy obava. Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda je prvé dielo, ktoré nenapísal v atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice, kde pracuje na tri smeny. „Písať som začal vo februári. Február je mŕtvy mesiac, preto som písal po ležiačky,“ približuje začiatky. Muflón Ancijáš je zamindrákovaný lapaj, ktorý si splnil sen. Stal sa kamionistom. Veľká časť knihy je ovplyvnená životom a skúsenosťami samotného Braňa. „Príbeh Ancijáša je inšpirovaný udalosťou pred šiestimi rokmi, keď som [singlepic id=3451 w=320 h=240 float=right]prišiel domov z krajského mesta v teplákoch. V tom čase som ešte pil a mama mi poriadne vypláchla žalúdok. Tepláky som nosil pravidelne i do práce,“ priznáva. Tento príbeh sa zhoduje s úvodnou kapitolou Muflón Ancijáš a jeho zázračné tepláky, kde mama Ancijášovi frflala zo dňa na deň menej a menej, až si zvykla na to, v čom chodí oblečený po meste a do roboty.

Reklama

Námet na knihu sa zrodil na jeseň počas dažďa. „S kamarátom sme sa vybrali vo Vrbovom do lesa až sme prišli k plotu, za ktorým boli muflóny. Najskôr mal byť hrdinom červík, ale neviem si predstaviť, ako by stláčal tým jeho chvostíkom pedále, preto som uprednostnil muflóna,“ objasňuje Braňo Jobus. Jeden červík sa v knihe napriek tomu nachádza. Presnejšie je to dážďovka Milica, s ktorou precestuje celý svet. Ancijáš zašiel až do takých extrémov, že sa nakoniec skoro celý rozdal.

[singlepic id=3457 w=320 h=240 float=left]Okrem predstavovania knižiek a čítania rozprávok, priblížil Braňo Jobus účastníkom i priemyselný folklór, Multiorganizáciu Kriak a na odľahčenie odohral zopár skladieb z elektronického projektu Abusus. Svojim priaznivcom zvestoval aj jemne bulvárnu informáciu, že Abusus sa mal minulú stredu sťahovať do nového prístroja iPad, no ten dostal červenú a Braňo zvolil kúpu nového „hajzla“ s vyhrievanou sedačkou, vodotryskom a teplou vodou. Ako sa beseda blížila k záveru, porozprával ešte zopár vtipných príhod zo zamestnania: „Raz sa ma spýtal v práci kolega: Vo fujavici mimo obce zbadáš v poslednej chvíli cyklistu, dá sa to predvídať? Abusus mal razom novú pesničku.“

Reklama

Na záver porozdával niekoľko podpisov a vtipne poznamenal: „Náš program nekončí, môžete zostať a sledovať ako balím káble.“

Autor: Tatiana Michalková  Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=126]

Populárne články