Connect with us

Kultúra

Art Film hostil konferenciu babuškológov. Jožinko mal premiéru

Published

on

Reklama

Prvé premietanie desiatich sfilmovaných komiksových stripov sa uskutočnilo 21. júnav Trenčianskych Tepliciach. Kúpeľná dvorana potom hostila neplánovanú konferenciu babuškológov – odborníkov na život a dielo Jozefa Scheka Babušeka, ktorý vytvoril legendárnu postavičku Jožinka.

[singlepic id=31750 w=320 h=240 float=right]Diváci si pozreli sériu desiatich, iba dvanásť sekúnd trvajúcich šibalstiev nezbedného chlapca. Premietanie vynikajúco doplnili hudobníci zo zoskupenia Pacora Trio. Husle, cimbal a kontrabas navodili atmosféru starých grotesiek.

Reklama

Iniciátorom nápadu sfilmovať Jožinkove príbehy bol vydavateľ Juraj Weiss. Podľa vlastných slov oslovil animátorov z Filmovej školy v Zlíne, kde mu ihneď vyšli v ústrety.

Pre tento projekt nadchol tamojšieho pedagóga a režiséra Iva Hejcmana. „Dielo pána Babušeka patrí medzi rodinné striebro slovenskej karikatúry a slovenského humoru,“ povedal na začiatku neformálnej konferencie babuškológov režisér. Vyzdvihol najmä hodnotu jeho stripov Jezefa Scheka v porovnaní so súčasnými komixami a animovanými filmami, ktorých cieľom je iba šokovať svojou brutalitou a agresivitou. Práca na sfilmovaní krátkych príbehov nebola podľa jeho slov jednoduchá. Ocenil však stručnosť autorovho kresliarskeho jazyka, ktorý využil aj vo filme.

Reklama

Na premiéru prijali pozvanie aj odborníci na slovenský komiks Kornel Főldvári a Miroslav Cipár. „Veľkou škodou pre slovenský kinematografiu je, že Jozef Babušek sa nedostal ako tvorca k animovanému filmu podobne ako Viktor Kubal. Jedným z našich najväčších talentov, je zadupávať talenty iných,“ komentoval Kornel Főldvári.

Miroslav Cipár dodal, že dúfa v pokračovanie projektu Juraja Weissa: „Treba hľadať niekoho, kto by to podporil a Jožinkove príbehy by mohli byť sfilmované vo veľkom.“

[nggallery id=1748]

Text a foto: M. Palkovič

Populárne články