Connect with us

Kultúra

Art Film Fest odštartoval s Emirom Kusturicom a Jánosom Bánom v hlavných úlohách

Published

on

Reklama

Devätnásty ročník Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne sa začal. Filmový maratón odštartoval piatkovým  (17.6.2011) slávnostným ceremoniálom, na ktorom zažiarili vtipkujúci maďarský herec János Bán, predstaviteľ povestného Otíka z kultového filmu Vesničko má středisková, a svetoznámy režisér Emir Kusturica, ktorý si prevzal cenu Zlatá kamera.

[singlepic id=15155 w=320 h=240 float=left],,Když vidím, jak dlouho žije pan Otakar Vávra, tak musím doufat, že je to cena za první polovinu života,” povedal na galavečere po česky Kusturica, ktorý študoval na pražskej FAMU práve u profesora Vávru.

Reklama

Viceprezident Art Film Festu Peter Hledík privítal Kusturicu s tvrdením, že je to preňho za devätnásť rokov trvania festivalu najvýznamnejší nositeľ ocenenia Zlatá kamera.

,,Budu vedle mnohých známých lidí,” povedal do telefónu český herec Zdeněk Svěrák, ktorý si na Art Film Feste preberie v nedeľu 19. júna tiež cenu Hercova misia. V piatok večer hral ešte v Prahe v divadle, na otvorenie festivalu preto mohol „prísť“ iba z dokrútky.

Reklama

Do festivalových kín v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne prinesie Art Film Fest do konca festivalu 25. júna 194 snímok z 53 krajín sveta, z ktorých 110 bude dlhometrážnych, 3 stredometrážne a 81 krátkych.

[nggallery id=842]

Text: TS Art Film Foto: Art Film / Eduard Genserek

Populárne články