Connect with us

Kultúra

Akademický maliar Adam Szentpétery predstaví svoje Štruktúry a kompozície

Published

on

Reklama

Popredný slovenský umelec, významný predstaviteľ geometrickej abstrakcie, akademický maliar a docent Adam Szentpétery predstaví v galérii Magna svoju autorskú výstavu Štruktúry a kompozície. Slávnostná vernisáž sa uskutoční v piatok 26. júna o 18,00 h.

Kurátorsky výstavu, ktorá potrvá až do 24. augusta, zastrešuje Silvia Lacková Čúzyová.

Reklama

„Pri charakteristike tvorby popredného slovenského maliara Adama Szentpéteryho (nar. 1956) je nutné hneď na začiatku akcentovať fakt, že budeme komunikovať vo vizuálnom jazyku geometrie so silným maliarskym kódovaním. Geometria sa v priebehu 80. rokov 20. storočia stáva pre neho základnou materskou doskou, na ktorú umiestňuje jednotlivé maliarske výstupy a spojenia. Línia, farba a plocha sú základnými stavebnými kameňmi jeho obrazovej sústavy. Hoci v priebehu desaťročí Szentpétery vybudoval na poli geometrickej abstrakcie nosný monolitný maliarsky program, ktorý tvorí ojedinelý príspevok do súčasného výtvarného jazyka u nás, predsa len zostáva solitérnym zjavom v domácom prostredí…“ charakterizuje jeho tvorbu Vladimír Beskid, košický historik a kurátor umenia.

AdamSzentpetery-pozvanka

Reklama

Adam Szentpétery (1956) je vedúcim Katedry výtvarných umení a intermédií na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, kde vedie Ateliér súčasného obrazu. Pochádza z Rožňavy, vyštudoval košickú Strednú školu umelecko-priemyselnú a Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, odbor monumentálne maliarstvo. Žije a tvorí v Rožnave a v Košiciach. Počas svojej umeleckej kariéry absolvoval približne dve desiatky samostatných a viac ako stovku kolektívnych výstav najmä v krajinách Európskej únie, ale i v Japonsku, na Taiwane či v Kórei. Jeho diela sú súčasťou zbierok Východoslovenskej galérie, Východoslovenského múzea, Oravskej galérie a ďalších galérií v Čechách, Maďarsku, Nemecku a v súkromných zbierkach.

maga

Malá komorná výstavná sieň Magna Gallery sa nachádza na Teplickej ulici vedľa OC Aupark. Otvorená je od novembra 2012 a špecializuje sa na prezentáciu autorských výstav súčasných slovenských a českých umelcov. Obrazy sú predajné a okrem umeleckých diel tu nájdete aj vybrané knihy s ilustráciami profesionálnych výtvarníkov a dizajnérske šperky. Najnovšiu kolekciu strieborných šperkov v Magna gallery predstavuje aj maliar a grafik Daniel Brunovský, syn Albína Brunovského, známeho ilustrátora.

PR, Zdroj: wikipedia, foto: J.Ondreička

Populárne články