Connect with us

Kultúra

63. music festival Piešťany – v otváracom koncerte nadchol publikum 12-ročný klavirista

Published

on

Reklama

63. music festival Piešťany odštartoval 1. júna koncertom Štátneho komorného orchestra Žilina s českým dirigentom Leošom Svárovským a 12-ročný klavirista Ryanom Martinom Bradshawom. V rámci programu sa predstavil tiež na organe bude Marek Štrbák a Spevácky zbor Lúčnica so zbormajsterkou Elenou Matušovou. Ešte predtým však odzneli tradičné fanfáry v podaní v podaní Corni di Bratislava s umeleckým vedúcim Karolom Nitranom, tento raz pre dážď nie na balkóne Domu umenia, ale vo foyer.

 

Reklama

Mladý 12 ročný klavirista nadchol piešťanské publikum Koncertom D dur pre klavír a orchester. Ryan Martin Bradshaw má otca z Austrálie a mamu Slovenku, je pravnukom známeho herca Martina Gregora, žije v Bratislave.

Ako šesťročný dokázal zahrať ľahšiu verziu Beethovenovej Ódy na radosť podľa sluchu. Slovensko reprezentoval na Akadémii Franza Liszta v Budapešti v rámci projektu Bartók deťom. Hral tiež so Slovenským komorným orchestrom Slovenskej filharmónie. Úspešný bol na súťažiach v Brne, Záhrebe, Sofii i Salzburgu. Študuje na University of Music and Performing Arts Vienna.

Reklama

V rámci otváracieho koncertu zazneli tiež diela diela Johanna Nepomuka Hummela, Eugena Suchoňa a Alexandra Albrechta.

63. ročník music festival Piešťany potrvá do 9. júla, pričom prináša zaujímavé vystúpenia nielen v Dome umenia, ale i iných scénach, či v Hudobnom pavilóne v Mestskom parku. Podrobný program nájdete tu.

-red- Foto: Tomáš Hudcovič

Populárne články