Connect with us

Kultúra

20. Piešťanské rendezvous štartuje

Published

on

Reklama

Festival českého a slovenského umenia pod názvom PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS oslavuje tento rok 20. výročie. V októbri a novembri prináša desiatku zaujímavých činoherných predstavení, koncertov, či filmov. Zámerom organizátorov festivalu je osloviť v rámci festivalového dramaturgického plánu všetky vekové kategórie návštevníkov. Prvým zo série je koncert Hany zagorovej, ale tešiť sa môžete aj na Radošinské naivné divadlo, Městské divadlo Brno, či skupinu Voising, alebo film Otcova volga.

Hana Zagorová Galakoncert

10. október 2018 19:00

Reklama

hosť: Petr Rezek
BOOM! BAND Jiřího Dvořáka

Jedna z najväčších hviezd česko-slovenskej hudobnej scény, navštívi Slovensko a poteší svojich priaznivcov galakoncertom, v ktorom odznejú jej najväčšie hity !!!

Reklama

Narodila sa v Petřkoviciach pri Ostrave. V roku 1963 sa, na podnet svojho otca, zúčastnila speváckej súťaže Hľadáme nové talenty, kde získala prvé miesto. Zaujala natoľko, že s ňou okamžite nadviazal pravidelnú spoluprácu Ostravský rozhlasový orchester i vtedy populárna skupina Flamingo. V rokoch 1964 – 1968 študovala herectvo na JAMU v Brne. Po absolventskom predstavení Vančurovej tragikomédie Jozefína, kde hrala hlavnú úlohu, a ktoré vysielala i televízia, dostala ponuky hneď z viacerých pražských divadiel. Rastúce spevácke úspechy (5. miesto v Zlatom sláviku vroku 1968) a prvý veľký hit Honey ju však utvrdili v tom, že jej osudom je spev.

Presťahovala sa do Prahy, hosťovala v rôznych orchestroch a hudobných skupinách a vystupovala v divadle Semafor ako Bludička v známej Suchého Kytici (1972 – 1974). Pre Hanu Zagorovú bolo rozhodujúce stretnutie s gitaristom Karlom Vágnerom, ktorý jej koncom roka 1972 zostavil vlastnú hudobnú skupinu a sám ju viedol. Zároveň bol autorom mnohých jej piesní, aranžérom, producentom, manažérom – a autorom najznámejšej prezývky Hany Zagorovej “Písnička”. Spolu s ním dosiahla tiež najväčšie profesionálne úspechy, ktoré jej priniesli Zlatých slávikov (1977 – 1985) i účasť na mnohých zahraničných festivaloch. Už v roku 1983 získala Zlatú platňu Supraphonu za vyše milión predaných CD.

Hoci sú piesne Hany Zagorovej hudobne a žánrovo veľmi pestré, najtypickejší pre ňu zostáva tzv. beatový šansón. Práve v ňom dokázala najlepšie zužitkovať svoje herecké školenie, cit pre obsah a jedinečnú atmosféru každej piesne (Tanečnice, Maluj zas obrázky, Usnul nám, spí, Kdyby se vrátil čas). K niektorým si navyše písala texty sama.

 

RND – Malý veľký muž

15. október 2018 19:00 h

Muzikálový príbeh zo života Milana Rastislava Štefánika

Autor hry a textov piesní: Stanislav Štepka
Réžia: Ondrej Spišák
Hudba: Juraj Haško
Hudobná úprava: Stanislav Palúch
Účinkujú: Ondrej Hraška, Stanislav Štepka, Maruška Nedomová, Simona Miháliková, Mária Knoppová, Mojmír Caban, Jozef Adamčík, Csongor Kassai alebo Samuel Spišák, Vladimír Svítek a členovia SĽUK-u

Na motívy pôsobivých životných príbehov, ale aj svojej hry Generál (2004) napísal Stanislav Štepka novú verziu javiskovej inscenácie o životnom osude veľkej, ak nie kľúčovej osobnosti novodobej slovenskej histórie Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pod názvom Malý veľký muž. Autor v hre sleduje život kľúčovej osobnosti Československa od jeho narodenia v Košariskách koncom 19. storočia až po jeho mýtickú smrť v roku 1919. Predstavíme jeho rodinné a vidiecke prostredie, pobudneme s ním na štúdiách v Prahe, začneme spoznávať jeho vedeckú a hvezdársku prácu v Paríži i na Mont Blancu, jeho dotyky s vedou i so ženami, veľkú Štefánikovu túžbu lietať, objavovať, cestovať, ale hlavne snívať o slobodnej vlasti.

 

Městské divadlo Brno – J.B.Molière : Lakomec

19. október 2018 19:00 h

Komédia, v ktorej ide o peniaze až v prvom rade.

Osoby a obsadenie :
Harpagon : Boleslav Polívka, hosťujúci herec
Kleant, jeho syn: Kristian Pekar
Eliška, jeho dcéra : Svetlana Janotová
Valér : Jiří Mach
Mariana : Dagmar Křížová
Anselm, otec Valéra a Mariany : Zdeněk Junák
Frosina, dohadzovačka : Alena Antalová
Pán Simon, sprostedkovateľ : Josef Jurásek
Majster Jakub, Harpagonov kuchár a kočiš : Michal Isteník
Flok, Kleantov sluha : Jan Mazák
Stýblo, Harpagonov sluha : Jakub Uličník
Treska, Harpagonov sluha : Alan Novotný
Policajný komisár : Patrik Bořecký

Jedno z najslávnejších diel popredného dramatika francúzskeho klasicizmu J.B. Molièra baví už takmer tri a pol storočia divadelné obecenstvo. Bravúrnym spôsobom predvádza, čo všetko môže privodiť chorobná posadnutosť peniazmi či náruživá závislosť na mamone. Veľký majster komických charakterov podáva farbistý obraz nekonečných spôsobov manipulácie, klamu a pretvárky v najintímnejšom prostredí rodiny. Keď ide o peniaze, neplatia žiadne pravidlá slušnosti či úcty detí k rodičom a rodičov k deťom.

Vdovec, úžerník Harpagon zasvätil život chamtivosti. Lakomosť je u neho vášeň, ktorou obmedzuje svoje deti – syna Kleanta a dcéru Elišku, o služobníctve ani nehovoriac. Vie peniaze hromadiť tvrdou úžerou i sebaodriekaním. Jeho deti síce nič nevedia, ale chcú život žiť a užívať, pokiaľ možno s natiahnutou dlaňou. Harpagonova posadnutosť zlatom v nich vzbudzuje nenávisť a posmech – emócie o to silnejšie, o čo viac v mene chamtivosti otec manipuluje s ich osudmi : Elišku sa chystá vydať za starnúceho boháča, hoci jeho dcéra miluje mladého Valéra. Kleanta chce oženiť s bohatou vdovou bez ohľadu na to, že syn je zamilovaný do mladučkej Mariany zo susedstva. Na sobáš s Marianou totiž pomýšľa on sám.

Lakomec je výpoveďou o stave ľudského ducha a súčasne ponúka skvelú zábavu.
Inscenácia Lakomca s Boleslavom Polívkom v úlohe Harpagona a v réžii Stanislava Mošu je o to viac než prísľubom mimoriadnej divadelnej udalosti.

BKK trio tour 2018 – koncert

24. október 2018 19:00

BKK Trio Tour 2018 & Peter Lipa

Len 4 koncerty kapely BKK trio spolu s Petrom Lipom v tomto roku. Mena ako Peter Lipa, Martin Gašpar, Marcel Buntaj, Matej Benko, či Michal Žáček netreba verejnosti špeciálne predstavovať. Patria k uznávaným muzikantom na Slovensku aj v Čechách. Diváci sa môžu tešiť na kvalitný hudobný zážitok. Marcel Buntaj od r.1990 tvori spolu s M.Gašparom zohranú rytmiku, ktorá nahrala viac ako 50 CD renomovaným interpretom (J. Kirschner, P. Lipa, L. Filipová P. Hammel, Orchester G. Broma, A. Bartošová, L. Kerndl, T. Kerndlova, R. Müller B. Dubasová, P.S.,V. Patejdl, O. Záblacká, R. Pastrňák, TUTU, M. Podhradská, K. Hasprová, R. Grigorov, R. Opatovský, M. Železňák, Home Made Mutant, Wedding Band, P. Cardarelli, Gapa, D. Gladis a i.) a spolupracujú dodnes.

Na realizácii projektu sa konkrétne budú podieľať – kapela Bkk trio : Marcel Buntaj – bicie, Matej Benko – klavír, Martin Gašpar – basgitara, Peter Lipa – spev, Michal Žáček – uznávaný český saxafonista

Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Vokálna skupina Voising

7. november 2018 19:00 h

Výnimočná a´cappella multižánrová vokálna skupina.

 

Skupina pôsobí na Slovensku od roku 1990 (pôvodne pod názvom Close Harmony Friends) a od svojho založenia pravidelne brázdi javiská a scény doma i v zahraničí navštíviac temer všetky Európske krajiny vrátane Anglicka, Belgicka, Španielska, Talianska /Vatikánu, Švédska, Nórska, Nemecka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Českej republiky, Srbska, Chorvátska pričom v zámorí účinkovala trikrát v Kolumbii, rovnako trikrát v Mexiku, v Japonsku a uskutočnila po tri roky za sebou koncertné turné po najväčších mestách Východného aj Západného pobrežia Austrálie (Sydney, Melbourne, Canberra, Perth). V máji 2008 skupina mala možnosť účinkovať ako hosť koncertu Bobby McFerrina v NTC Bratislava. Na CD skupiny Desmod „Javorový album“ teleso naspievalo ako hosť a´ cappella verziu skladby „Posledná“.

Close Harmony Friends nahrali 8 albumov, ktoré reflektujú ich spevácky talent a všestrannosť. V roku 2008 skupina nahrala prvé slovenské a cappella DVD s názvom „Live in Bratislava“.

Otcova volga  

8. november 2018 18:00 h
 
Eva je kostýmová výtvarníčka, pôžitkárka a manželka šarmantného Ludvíka, ktorý však veľmi nečakane a bez rozlúčenia umrie. Aké prekvapenia a zistenia ju po smrti manžela čakajú odhalí spolu s dcérou na putovnej výprave Ludvíkovým veteránom volga GAZ 21.

Réžia: Jiří Vejdělek
Hrajú: Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Martin Myšička, Boleslav Polívka, Emília Vášaryová, Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová, Jana Plodková, Václav Neužil a ďalší.
Komédia/dráma ČR 2018, česká verzia, 90 min. MP-12

Hviezda – Eva Holubová  

15. november 2018 19:00 h
 
Komédia

One woman show, ktorú treba zažiť! Vychutnajte si komédiu na mieru ušitú oceňovanej Eve Holubovej, ktorá sa na javisku prevtelí do fiktívnej herečky zažívajúcej slasti i strasti sveta šoubiznisu. Publikum sa s ňou ponorí do príbehu, ktorý s nadhľadom líči osobné problémy neznámej herečky, ktorá po 35 rokoch v ochotníckom divadle nečakane zažiari v televíznom seriáli.

“Hviezda je smutný príbeh opustenej ženskej, ktorá sa ale nikdy nevzdáva. Je bojovná, temperamentná, vtipná, takže sa s ňou nie je možné nudiť. Vytvoril som akúsi oslavu ženy, hrdinky, ktorá je z bežného ľudu,” hovorí o hre, ktorú sám napísal režisér Patrik Hartl. “Vyžaduje si človeka, ktorý je – popri nevyhnutnom talente – vo svojej kreativite čo najslobodnejší, nebojí sa a vie sa hrať. To všetko Evička spĺňa,” dopĺňa na margo hereckého obsadenia.

Eva Holubová

patrí k najväčším hviezdam českého filmu. Na konte má ocenenie Český lev za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej roli vo filme Ene Bene. Na národnú filmovú cenu však bola nominovaná aj v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej roli, a to za filmy Knoflíkáři, Pelíšky a Skřítek. Veľký úspech však slávila aj v Amerike, kde za výkon v komédii Účastníci zájazdu získala na prestížnom festivale Tribeca cenu pre najlepšiu herečku (zaň získala aj nomináciu na Českého leva). Eva Holubová vyštudovala herectvo na DAMU a počas svojej bohatej kariéry prešla viacerými divadlami a zahrala si v mnohých filmoch či televíznych projektoch. Podľa nej má one woman show svoje pre aj proti. “Ak sa pýtate, či sa pri tom cítim na javisku sama, tak hovorím nie. Mám predsa okolo seba svojich divákov,” uviedla pre denik.cz.

Dĺžka predstavenia: 1 hodina 40 minút bez prestávky

Boyband

19. november 2018 18:00 h
20. november 2018 10:30 h

Muzikál o vzniku a živote chlapčenskej skupiny. Šou plná vtipu, známych hitov a špičkových choreografií. 

Dramatické momenty a silné emócie!

Množstvo humorných scén a tie najznámejšie hity najpopulárnejších chlapčenských skupín na svete: Backstreet Boys, Westlife, Take That.
Pohľad do zákulisia šoubiznisu! Jediný divák neodíde z predstavenia bez toho, aby si nezaspieval! Jediná fanúšička neodíde bez zaľúbenia sa!

Ak si chceš v divadle oddýchnuť, zabaviť sa, spríjemniť si večer po ťažkom dni – tak musíš prísť! Ak chceš vidieť sympatických chalanov; ich neodolateľné spevácke aj tanečné výkony – tak musíš prísť! Ak si chceš spoločne s boybandom zaspievať, zatancovať, uvoľniť sa – odviazať sa!!! – tak musíš, jednoducho, musíš prísť!

Túto šancu nepremárni!

Ide nielen o divadelný muzikál, ale o fenomén zvaný boyband!
Javisková šou plná efektov, namakaných choreografií, známych hitov, vtipu a prekvapení.
So všetkým, čo k tomu patrí! S iróniou aj nadhľadom k žánru samotnému.

Autor: Peter Quilter
Réžia: Svetozár Sprušanský
Preklad: Alexandra Ruppeldtová
Texty piesní: Martin Sarvaš – Peter Uličný – Miro Jurika – Marián Brezáni

osoby a obsadenie :

Zoltán, producent – Marcel Ochránek
Mandy, choreografka – Karin Olasová
Róbert, asistent – Róbert Halák
Laura, Viera režisérka, reportérka – Jana Lieskovská
Dáša, Anna fotografka, novinárka – Miroslava Drínová
Igor / Igi – Pavol Plevčík
Adam – Ondrej Antálek
Denis – Martin Kaprálik
Juraj/ Džoko – Thomas Puskailer
Marek – Peter Makranský

Spoluúčinkuje tanečná skupina.

Dĺžka predstavenia: 195 minút s prestávkou

 

PAT & MAT: Zimné dobrodružstvá 

22. november 2018 17:00 h
Filmová premiéra

Blíži sa zima a Vianoce – ako si naši domáci majstri poradia so snehovou nádielkou, vianočnou výzdobou a aké darčeky si pripravia pod vianočný stromček sa dozviete v úsmevnom zimnom príbehu.
Scenár a réžia: Marek Beneš
Animovaný rodinný film ČR 2018, originálna verzia, 60 min., MP

Milan Sládek: Dubčekova jar

27. november 2018 19:00 h
 
Inscenácia Dubčekova jar je autorský titul významného tvorcu z prostredia pantomimického divadla, Milana Sládka. Jeho vznik súvisí s 50. výročím kľúčovej spoločensko-politickej a kultúrnej udalosti Československa, s Pražskou jarou.

Dubčekova jar

Milan Sládek spolu s hudobným skladateľom Jozefom Vlkom a ďalšími inscenátormi vzdáva hold Alexandrovi Dubčekovi, najvýraznejšej osobnosti pražských udalostí roku 1968 a medzinárodne rešpektovanému politikovi.

Inscenácia prostredníctvom pantomímy a tanca prinesie svedectvo o nebezpečenstve totalitných režimov i o sile jednotlivca, ktorý sa dokáže postaviť zlu aj za cenu straty osobnej slobody alebo spoločenského opovrhnutia.

Predstavenie je silným vizuálnym a pohybovo-hudobným dielom s použitím najmodernejších technologických postupov, ktorého cieľom je, aby si divák odniesol predovšetkým silný emocionálny zážitok ako memento našej dejinnej skúsenosti.

Réžia : Milan Sládek Hudba: Jozef Vlk

Účinkujú: Alexander Dubček – Milan Sládek

Pohybová zložka – Zuzana Andelová, Ivica Danihelová, Beáta Eibenová, Tereza Slavkovská, Veronika Szabová, Anna Zemaníková, Juraj Budzovský, Peter Butkovský, Ján Jamrich, Tomáš Laci, Matej Struhár

Keď draka bolí hlava

29. november 2018 17:00 h
PIEŠŤANSKÁ FILMOVÁ PREMIÉRA

Kúzelný hudobný, rozprávkový príbeh v skvelom hereckom obsadení Charlotta Gottová, Karel Gott, Miroslav Šimůnek, Ján Koleník, Kamila Magálová, Zuzana Mauréry, Kateřina Brožová, Miroslav Noga a ďalší, v réžii Dušana Rapoša Vám prezradí „Kedy draci tancujú hip hop, ako sa slávia vianoce v dračej jaskyni, akú čarovnú moc má sto rokov neumývaný dračí zub a hlavne prečo draka bolí hlava?“

Rodinná rozprávka ČR 2018, česká verzia, MP-12

VÝSTAVY:

PRVÁ / PRVNÍ REPUBLIKA 2 – svoju tvorbu predstavia – Bohumil Eliáš ( sklo ), Tomáš Hřivnáč (grafika), Boris Jirků (maľba), Alexej Vojtášek (maľba), Juraj Čutek (sklo), Karol Felix (grafika), Marián Komáček (maľba).

Českí panovníci na reliéfnych obrazoch Jarmily Haldovej z Orlických hôr (ČR).
Kolekciu stereo fotografií cyklu s názvom MILENCI Z ROKU DVA predstaví Vasil Stanko, slovenský fotograf žijúci v Prahe.
PR Zdroj: www.domumenia-piestany.sk

Populárne články