Connect with us

Koktail

Vyhadzujete chlieb a pečivo? Radšej ich sušte

Published

on

Reklama

Deti zo základných škôl, ktoré pred pár dňami navštívili Centrum výskumu rastlinnej výroby už sušiť chlieb vedia. Naučte sa to aj vy.

[singlepic id=26399 w=320 h=240 float=right]Základným pravidlom je nakupovať chlieb a pečivo iba v množstve, ktoré je domácnosť schopná spotrebovať. Nerobiť si zbytočné zásoby a ak už je to nevyhnutné skladovať chlieb v mrazničke.

Reklama

Plesne sa na výrobkoch z múky tvoria niekedy už po troch dňoch. Zapríčiňuje to celkové znečistenie životného prostredia, teda aj obilnín. Prospešné nie je ani uloženie potravín v igelitových sáčkoch. Tam totiž majú plesne dobré podmienky na rozmnožovanie. Najlepšie je zabaliť chlieb do čistej textilnej utierky. Trochu rýchlejšie stvrdne, ale nesplesnivie.

Nie je dôvod, aby nespotrebované múčne výrobky skončili v smetnom koši. Dajú sa totiž využiť ako potrava pre hospodárske zvieratá. Každý, kto sa pridá k zberu chleba prestane plytvať potravinami.

Reklama

Pravidlá pre sušenie nespotrebovaného chleba a pečiva:

– na sušenie je vhodný 3-5-dňový nadbytočný chlieb a pečivo bez prítomnosti plesní

– chlieb a pečivo musí byť bez masla, pomazánky a podobne

– sušíme voľne na teplom a suchom mieste – napríklad v kuchyni na pracovnom stole, na radiátore

– väčšie kusy prekrojíme na menšie kúsky, aby rýchlejšie preschli

– sušenie musí byť čo najrýchlejšie, aby sušený chlieb a pečivo nesplesneli, občas môžeme chlieb a pečivo otočiť, aby ani spodok nesplesnel

– ak chlieb a pečivo počas sušenia splesnie, nie je už vhodné na ďalšie použitie a musí sa vyhodiť

Zber prebieha v Centre výskumu rastlinnej výroby. Ľudia, ktorí sa zapoja, môžu nechať suchý chlieb a pečivo v papierovom vrecku na vrátnici alebo ich odniesť do Základnej školy na Brezovej, do ZŠ sv. Márie Goretti alebo do Spojenej školy Piešťany, kde sú špeciálne koše a pracovníci CVRV ich chodia pravidelne vyprázdňovať. Zozbierané potraviny využije poľnohospodárske družstvo Borovce.

Text: Martin Palkovič Zdroj: cvrv.sk

Populárne články