Úvod Koktail Folkloristi zo Žita na Myjave prezentovali kuchyňu piešťanského regiónu

Folkloristi zo Žita na Myjave prezentovali kuchyňu piešťanského regiónu

REKLAMA

Uplynulý víkend 17. – 19. 6. 2016 sa uskutočnil 57. ročník Myjavského medzinárodného folklórneho festivalu. Zúčastnili sa ho mnohé folklórne súbory. Okrem tých slovenských vystúpili aj súbory z exotických krajín ako Egypt, Namíbia, Peru a India. Už po tretíkrát sa na festivale aktívne zúčastnil aj folklórny súbor Žito z Piešťan. Bol súčasťou mestečka MY-A-VY, kde prezentoval tradičnú kuchyňu piešťanského regiónu.

Soltec Job

Členovia FS Žito, ktorý pôsobí pri Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera si už medzi učastníkmi festivalu vypestovali silnú základňu nadšencov, ktorí chalúpku s piešťanskými špecialitami navštevujú pravidelne každý rok.

Aj tento rok mali možnosť ochutnať (nielen) hubinskú fazulovú „kaššu“ a tašky plnené domácim kozím syrom podávané s opečenou cibuľou a slaninou i domácu bazovú limonádu. Nemalý dopyt bol aj po čerešňových haluškách varených podľa starého receptu z Hubiny. Čerstvo vykôstkované čerešne sa primiešajú priamo do cesta a halušky sa hádžu do vody z drevenej dosky. Návštevníci si mohli vybrať makovú, orechovú, strúhankovú posýpku, či tvaroh. Na to všetko patrí aj doma vyrábaný karamel, roztopené masielko a poriadna dávka rýchlo zvarených čerešní s cukrom. Všetky tieto dobroty boli čerstvo pripravené. Varilo sa priamo na mieste v štyroch kotlinách.

IMG_0121Do práce bolo po tri dni od rána do neskorého večera zapojených vždy aspoň 15 členov súboru. Aj to však niekedy nestačilo. Folkloristi nespočetne veľa krát opakovali kolobeh šúpania zemiakov, ručného hnetenia cesta, lepenia tašiek, hádzania halušiek a vyťahovania z kotlín. To všetko priamo pred očami hostí, ktorým už pomaly tiekli sliny. Pre predstavu, za tieto tri dni sa minulo 120 kg múky a ručne sa vykôstkovalo neskutočných 80 kg čerešní.

Treba spomenúť aj autentické rekvizity,  využívanie starého riadu a drevených nástrojov. Stálou atrakciou sú tiež drevené vidličky a bambusové misky pre návštevníkov, ktoré sú určite pohľadnejšie a na dotyk príjemnejšie ako tie plastové a robia náš produkt jedinečným. Všetky tieto maličkosti spolu s perinou na plote, veľkou drevenou truhlicou na múku, starým sporákom na drevo, či kobercom pred chalúpkou dotvárali tradičnú domácku atmosféru.

IMG_0077Na MFF v Myjave je krásne a unikátne aj to, že okrem vďačných a usmiatych zákazníkov, ktorí si do chalúpky HUBINA-PIEŠŤANY prídu pochutnať na dobrotách z piešťanska, sa z času na čas pri FS Žito pristavia i folkloristi, ktorí za bazovú limonádu z domáceho sirupu s kúskom mäty a citróna zahrajú, či zaspievajú a urobia tak z dlhých hodín práce jednu veľkú folklórnu zábavu.

Tak takto sa žije v mestečku MY-A-VY. Aj týmto spôsobom súboristi prezentovali náš región a Hotelovú akadémiu ĽW, ktorá FS Žito podporuje už od roku 2012.
Pre priblíženie atmosféry si pozrite aj nasledujúce fotky.

IMG_0131IMG_0122IMG_0126IMG_0071IMG_0066IMG_0062IMG_0119IMG_0076IMG_0075IMG_0081IMG_0069IMG_0086IMG_0090IMG_0064IMG_0079IMG_0085IMG_0098IMG_0107IMG_0108IMG_0117IMG_0084IMG_0118IMG_0109IMG_0111Text: Eva Bilená, Foto: Eva Hesková

REKLAMA