Connect with us

Koktail

Chlieb náš každodenný – fakty aj mýty sa dozviete vo vedeckej kaviarni

Published

on

Reklama

V jesennej vedeckej kaviarni sa bude diskutovať o faktoch a mýtoch spojených s prípravou a konzumáciou pšeničného chleba, ale aj o histórii pestovania pšenice a prípravy chleba. Dozviete sa o rôznych typoch múk a kvalite chleba a pečiva v minulosti a dnes, ale aj o ich význame v ľudskej výžive. Prednáška a diskusia Chlieb náš každodenný vrámci cyklu Veda v Centre sa uskutoční vo štvrtok 8. novembra 2018 o 16.30 hod. v Klubovni La MUSICA v Piešťanoch. Hosťom bude Ing. Soňa Gavurníková, PhD., vedecký pracovník Laboratória kvality pšenice NPPC – Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch.

Pšeničný chlieb patrí na Slovensku, ale aj v mnohých iných krajinách Európy i sveta k najzákladnejším potravinám. Podľa posledných výskumov mohol chlieb jedávať už prahistorický človek, pretože jeho vek sa odhaduje až na 30 000 rokov. A svoj pôvod nemá v Mezopotámii či Egypte, ale v Európe. V období paleolitu mleli praľudia žijúci na území terajšej Európy korene rastliny podobnej zemiakom, z čoho získali múku a z nej robili cesto.

Reklama

Chlieb piekli na horúcom kameni, bol chrumkavý a podobal sa placke. Až približne 1000 rokov pred naším letopočtom sa pri jeho príprave začali používať kvasnice a postupne sa zdokonaľovali nielen zariadenia na mletie múky a pečenie chleba, ale aj receptúry na jeho prípravu. Chlieb zohrával a stále zohráva veľkú úlohu v živote človeka, pšenica ako aj chlieb z nej pripravený sprevádzajú ľudstvo takmer celou históriou. V ostatnom čase však pozorujeme trend, že chlieb je zaznávaný a neodporúčajú ho ani odborníci na zdravú výživu a zdravý životný štýl. Dokonca sú publikované aj knihy, ktoré označujú chlieb za škodlivý pre ľudské zdravie, fyzické a psychické. O tom, aké sú fakty a  mýty spojené s chlebom, aké sú v súčasnosti moderné výskumy v oblasti využitia pšenice, prípravy chleba a jeho vplyvu na zdravie človeka, nám priblíži výskumníčka a odborníčka na kvalitu pšenice.

Vedecká kaviareň je sprievodnou akciou Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2018.
Veda v CENTRE je určená pre širokú verejnosť a vstup na podujatie je voľný.

Reklama

TS/red

Populárne články