Connect with us

Kultúra

Máj stavali krojovanky z Modrovej

Published

on

Reklama

Máj je pozornosťou mládencov pre všetky slobodné dievčatá. Jeden už od piatku 29. apríla stojí aj na Winterovej ulici. Ľudové tradície spojené s jeho stavaním predviedol na Námestí slobody folklórno-spevácky súbor Modrovanky-Krojovanky o dva dni neskôr.

[singlepic id=13004 w=320 h=240 float=right]Kedysi bol máj znakom vážneho záujmu o dievča. Zvyčajne v noci a v utajení ich stavali mládenci pred domami svojich vyvolených. Neskôr bola zo stavania mája udalosť, do ktorej bola zapojená celá dedina. Nechýbal spev ani tanec. Fľaša s alkoholom visiaca na jeho vrchu bolo odmenou pre tých, čo ho neskôr dávali dole.

Reklama

„Jeden som ako mladá dostala aj ja,“ pochválila sa nám zakladateľka súboru Pavlína Dominová. Predtým spolu s kolegami predstavili publiku pásmo piesní a tancov, ktorými sa pri tejto príležitosti kedysi v Modrovej zabávali.

[singlepic id=13020 w=320 h=240 float=left]Najprv mladí muži priviezli na tragači máj. Ten bol však iba rekvizitou, jeho veľkosť sa nepozdávala divákom ani dievčatám, pre ktoré bol určený. V nasledujúcej scénke vyznal chlapec pod májom dievčaťu lásku a potom všetci tancovali stoličkový tanec.

Reklama

Folklórno-spevácky súbor Modrovanky-Krojovanky založili pred piatimi rokmi. Začínali na plesoch, neskôr inscenovali dožinky a rok na dedine. „Najprv nás bolo len osem. Potom sme zavolali aj mladých a tí sa od vtedy zapájajú do všetkých programov,“ povedala pani Dominová (na snímke), oblečená v pestrom kroji z z Modrovej, ktorý vyšívala ešte jej mama. Zaspomínala aj na svoju mladosť, keď bola ich dedina plná májov, stáli pred domom každého slobodného dievčaťa: „Kto mal frajerku, tak je postavil máj. A potom ich aj jeden druhému podrezali, aby sa podpichovali.“

[nggallery id=689]

Populárne články