Connect with us

Kultúra

Lúčnica prekvapila pohľadom do minulosti

Published

on

Reklama

Nielen ľudové tradície z prvej polovice minulého storočia, ale aj piesne a tance mapujúce vývoj ľudového umenia od stredoveku do súčasnosti. To je hlavná a pre mnohých prekvapujúca časť premiérového programu Lúčnice, s ktorým sa tento umelecký súbor predstavil 22. mája v Dome umenia.

[singlepic id=43034 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

Autori nazvali tento program Obrazy z minulosti, ale tým nevystihli akú ďalekú históriu ľudového umenia divákom predvedú. Časť pomenovaná Tance na starodávno začína stredovekými piesňami z 12. storočia, pokračuje starodávnymi skočnými zo 16. storočia a cez Verbunk a Krúcené pokračuje do súčasnosti.

Reklama

Umelecký šéf súboru Štefan Nosáľ sa osobne podieľal na príprave časti nazvanej Za regrútmi inšpirovanej piesňami zo západného Slovenska. Ťažké časy kurucké sú zasa symbiózou kultúry dvoch rozdielnych sociálnych vrstiev – vysokopostavenej šľachty a jednoduchého ľudu. Podľa tvorcov bol dôležitým aspektom rôznorodý etnický charakter kuruckej armády 17. storočia, ktorý sa odzrkadľuje v pestrom tanečnom i hudobnom spracovaní.

Pozrite si fotografie z prvej polovice programu:

[nggallery id=2303]

Foto: Martin Palkovič

Populárne články