Connect with us

Kultúra

Peter Remiš definoval pravého Piešťanca

Published

on

Reklama

Zbierka blogov a epigramov sa venuje najmä piešťanským témam ako žalostný stav kúpeľov, minulosť  Mliečneho baru, či bicyklom… Pokrstí ju herec Marián Geišberg 8. marca o 17.00 h v Metskej knižnici.

[singlepic id=40141 w=520 h=340 float=center]
„Vraví sa, že Piešťanec, ktorý nevie plávať, nemá bicykel, a nespadol do termálneho jazierka, nie je pravým Piešťancom,“ píše Peter Remiš, ktorého blog s názvom Pravý Piešťanec dosiahol tisíce čítaní. „Vzhľadom na lokálnu čítanosť to považujem za slušný úspech,“ hovorí autor a dodáva, že vo svojej najnovšej knihe sa venuje prevažne témam, ktoré sú špecifické pre naše mesto.

Reklama

Väčšia časť z 96 blogov a 35 epigramov, ktoré kniha obsahuje, bola publikovaná na internete. Texty dopĺňa asi 30kresieb výtvarníčky a animátorky Alici Gurinovej z Piešťan. „V niektorých prípadoch pretavila môj epigram, alebo ak chcete „básničku“, rovno do výtvarnej podoby.“

Autorka kresieb dala knihe podľa Petra Remiša iný rozmer. „Je pravda, že sme spočiatku zápasili o nájdenie spoločnej reči. V konečnom dôsledku sa mi ale teraz jej ilustrácie páčia viac ako moje vlastné texty – čo beriem veľmi pozitívne. A – aspoň pokiaľ sledujem reakcie čitateľov – všetkým sa doteraz jej práce páčili. Bez jej ilustrácií by bola knižka dosť suchá.“

Reklama

Rodeným Piešťancom je aj Marián Geišberg. „Narodil sa tu, má tu aj príbuzných. Okrem toho sa roky poznáme. Sám som mu kedysi hral na bratislavskom krste jeho knižky Onomatopoje. Raz sme s partiou piešťanských vodákov absolvovali spoločný splav po rieke Orava, kde sme dlho do noci spolu muzicírovali, čo nás dosť zblížilo,“ vysvetlil autor.

Knihu Lumpi a darebáci slávnostne uvedú do života 8. marca o 17.00 h v Metskej knižnici.

Text: Martin Palkovič Foto: Alica Gurinová, Tomáš Hudcovič

Populárne články