Connect with us

Blogy

Letisko Piešťany a daň z ubytovania

Published

on

Reklama

Pohoda pre pohodu v Piešťanoch. Duševnú.

Obloha nad piešťanským letiskom ožíva. Taký bol článok v nedávno v piešťanskom regionálnom médiu.

Reklama

Citujem z PT:  …..Letisko Piešťany dlhodobo vykazuje hlbokú stratu, mesačne sa to pohybuje na úrovni 30 – 40 tisíc eur. Na to aby sa dostalo na úroveň nuly by potrebovalo realizovať ročne zhruba 150 cargo letov, alebo 15 tisíc na prílete a rovnako na odlete. Portfólio akcií letiska je nasledovné: VÚC 56%, štát 22%, mesto 21%  (koniec citátu).

Aj tu sa ukazuje, že akýkoľvek obrat v prosperite priamo súvisí s rozvojom kúpeľníctva a cestovného ruchu. Či sa to obyvateľom páči alebo nie. Napríklad letisko je dobré, ale musí sa vedieť využiť – a na to (aj) naše mesto, vyzerá to tak, že  nie je stvorené. Sú síce ešte aj iné možnosti, ale tie sú takpovediac ešte „ťažšie“.  A pravdepodobne a jedine  záujem mesta (pozor, pod záujmom mesta nemyslím záujem niektorých občanov) – to by malo byť predmetom záujmu primátora  a poslancov mesta. Pokiaľ to tak nebude, tak je „cesta“ jednoduchá. Tak ako doteraz. O ničom.

Reklama

Aj iné kúpeľné mestá na Slovensku, aj vo svete, minimálne v stredoeurópskom priestore  majú záujem o turistickú a kúpeľnú klientelu. Piešťany nie sú pupkom sveta a preto, aby  nastal obrat v expanzii cestovného ruchu a kúpeľníctva…. je potrebné veľmi zjednodušene povedané, aj niečo urobiť. A že je treba niečo urobiť a urobiť vo veľmi širokom zábere, to už je možno kdekomu aj v Piešťanoch  zrejmé. Odbornejšie sa to povie komplexné riešenie. Už som niekoľkokrát písal o tejto dôležitej úlohe pre mesto, pre vedenie mesta, ale ono ako keby spalo. Čo spalo, vyspávalo a dlhodobej  poriadnej opici. Skúsme „vzory“:

Mesto vymyslí nejakú „stratégiu“ rozvoja turizmu – a myslí si že to stačí.

Mesto  vyblafne, že má záujem o akcie letiska   – a myslí si že to stačí.

Mesto vytvorí nejaký Rezort – a myslí si že to stačí.

Mesto dá starému ujovi možnosť rozkrájať tortu na turistickej výstave – a myslí si že to stačí.

Mesto sa drží zubami nechtami povesti oddychového miesta pre Bratislavu – a myslí si že to stačí.

Mesto, aj keď tvrdošijne odmieta správať sa, jednoducho povedané „ turisticky“, alebo iniciatívne – to pre ďalšie možné rozvojové aktivity –  ešte vždy si myslí, že to bude stačiť.

Na druhej strane na to, aby sa niečo zmenilo v turistike, aj kúpeľníctve je potrebné a to sa už po nejaký krát opakujem – využiť naplno, to čo má mesto „od Boha“ a k tomu pridať využitie osobných schopností manažmentu mesta,  pochopiteľne aj skutočného záujmu kúpeľov.

A sme pri „žabe na prameni“. Nejako to nejde. Nevieme sa zbaviť vlastného názoru, že stačí sa sem tam „vystrčiť“ na nejakú turistickú, alebo kúpeľnú výstavu – a že to bude stačiť.

A potom sa čudujeme, že Piešťany sú ustavične chápané ešte ako tak  zaujímavé (aj kúpeľné) mestečko ešte tak  pre  blízke okolie (bary, kľud, zábava a podobne………….. ).

V už citovanom PT-čku som zaregistroval ďalšiu hlúposť:  Piešťany majú najvyššiu daň na Slovensku  – vraj piešťanskí poslanci zvýšili poplatok za ubytovanie a hotelieri si od „radosti mädlia ruky“. To bude ďalší „stimul“ pre rast turizmu!

To je presne jeden z tých fragmentov pomýleného pohľadu na svet – však k nám budú chodiť aj za takú cenu (a pritom počty turistov aj pacientov klesajú….). Neuveriteľne naivný krok svedčiaci iba o tom, ako sa k rozvoju turizmu stavia vedenie mesta. Svedčiaci aj o tom, že presadzovanie vlastných osobných názorov „mienkotvorných“ poslancov nie vždy sú aj odborne na požadovanej úrovni. Odbornosť  v jednej oblasti ani zďaleka nepotvrdzuje odbornosť – v tomto prípade v snahe o expanziu regionálnej turistiky. Aj kúpeľníctva.

Niežeby som tvrdil, že môj názor je dobrý. Iba tvrdím, že postup mesta je zlý. Zlý pretože ani zďaleka neprináša pre mesto to, čo by malo.

Ako z toho von?  Iba poctivou, ambicióznou a kvalitnou robotou, poznajúc ciele a poznajúc cestu k ním. A aj tu platí, že kvalitná robota musí ísť roka v ruke s víziou – čo chceme, čo chce mesto. A zdá sa, že mesto nemá ani predstavu a potom sa nedá hovoriť ani o kvalite.

Ono sa zdá, že aj celé Slovensko a Piešťany nevynímajúc sú postihnuté nejakým morálnym morom (morom  ako chorobou), z ktorého „vďaka“ politike, médiám a civilizačnej nevzdelanosti  chceme mať prosperujúcu republiku, ale pritom si stále chceme namýšľať:

Že stačí postaviť (predraženú) diaľnicu a bude raj.

Že stačí si myslieť, že sme dobrý, aj keď to takmer nikto neregistruje a bude raj.

Že stačí správnym kanálom dostať eurofondy a bude raj.

Že stačí o niečom iba pekne hovoriť a bude raj.

Že stačí si myslieť, že cnosťou môže byť aj podvádzanie a bude raj.

Že stačí mať známosti, alebo vplyvnú finančnú skupinu a bude raj.

Že stačí aby si za primátora zvolili poslanca parlamentu a bude raj. Tieto tri posledné  „že“ sú dosť častý slovenský syndróm (BA-Staré mesto, Žilina, Košice, VÚC-ky, Humenné a ďalšie menšie mestá …..)

Že stačí, že,  že ……….

A vidíme, že to prd stačí!

Ale to len tak na okraj.

J. Derďák

(  www.volby-pn.webnode.sk  )

Populárne články