Connect with us

Aktuality

Od rána platí zákaz vychádzania, policajti budú kontrolovať jeho dodržiavanie

Published

on

Reklama

Polícia avizuje náhodné kontroly na hlavných cestných ťahoch aj na miestach so zvýšenou koncentráciou ľudí. Zákaz vychádzania, ktorý však má množstvo výnimiek, začal platiť v sobotu 19. decembra o 5.00 h.

„Denne umierajú desiatky ľudí a naše nemocnice sú pod tlakom. V tejto súvislosti by preto malo byť prvoradé držať sa prijatých opatrení a čo najviac sa zdržiavať doma. Podmienky zákazu vychádzania a výnimky sú už známe, pokiaľ sa životná situácia nenachádza medzi výnimkami, je potrebné zostať doma,“ uviedla polícia na sociálnej sieti Facebook.

Reklama

Pešia hliadky majú v najbližších dňoch kontrolovať okolie miest so zvýšenou koncentráciou ľudí – železničné stanice, nástupištia, potraviny, drogérie, zásielkovne.

„Dopravní policajti budú vykonávať náhodné kontroly na hlavných cestných ťahoch zamerané na dodržiavanie zákazu vychádzania,“ avizuje polícia.
Kontroly budú zamerané na nosenie rúšok v interiéroch aj v exteriéroch, dodržiavanie karanténnych opatrení aj na obmedzené fungovanie rôznych prevádzok.

Reklama

„Čo sa týka samotných kontrol, je veľmi dôležité komunikovať s policajtmi a vysvetliť dôvody opustenia svojho obydlia. Policajný zbor si uvedomuje, že určitý pohyb bude pretrvávať aj počas platnosti zákazu vychádzania. Policajti pri hodnovernom preukázaní účelu cesty budú voči občanom postupovať ústretovo. Je nutné si uvedomiť, že obmedzenie má mať najväčší dopad na takých občanov, ktorí nerešpektujú akékoľvek opatrenie, ktorým nezáleží na tom, či vírusom nakazia svojich blízkych. Pre uľahčenie presunu a pre urýchlenie kontroly odporúčame obyvateľom hodnoverne preukázať účel presunu. Povinnosť to nie je, ale môžete mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu a podobne,“ uvádza polícia.

Maximálna výška sankcie v blokovom konaní je 1 000 eur, v správnom konaní až 1 659 eur.

Zdroj: FB/Polícia SR

Populárne články