Connect with us

Kultúra

Piešťanský festival oslávi 60. rokov umenia

Published

on

Reklama

Slávnostné fanfáry pred Domom umenia Piešťany otvoria v sobotu 30. mája jubilejný 60. ročník Piešťanského festivalu, ktorý sa u nás koná už od roku 1956. Podujatie s podtitulom 60. rokov umenia“ privíta najvýznamnejšie domáce komorné telesá ako Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor, Slovenský komorný orchester, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna opera Banská Bystrica a ďalšie. Okrem nich vystúpia aj hostia zo zahraničia – napríklad Janáčkov komorný orchester či Balet Národního divadla v Brne. Piešťanský festival ponúkne v tomto jubilejnom roku i sprievodné podujatia, medzi ktorými budú výstava sôch majstra Jána Ťapáka, spomienkový koncert na speváčku Evu Kostolányiovú s Art Music Orchestra a Speváckym zborom Lúčnice a koncert Petra Nagya so skupinou Indigo.

mp-06-13-13-89934

Reklama

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 apr15

Reklama

Jubilejný 60. ročník Piešťanského festivalu v sobotu 30. mája v Dome umenia v Piešťanoch otvorí Slovenská filharmónia slávnostným koncertom. „Toto významné kultúrne a spoločenské podujatie sa koná každoročne bez prestávky už od roku 1955 v našom najväčšom kúpeľnom meste. Piešťanský festival je druhým najstarším hudobným festivalom našej novodobej histórie. Iniciátorom a zakladateľom festivalu bol prof. Eugen Suchoň, ktorý ho spolu so svojimi spolupracovníkmi pozdvihol už v prvých rokoch existencie na špičkovú európsku úroveň. Počas šiestich dekád na ňom účinkovali najvýznamnejšie hudobné domáce i zahraničné telesá a vynikajúci vokálni i inštrumentálni sólisti,“ uvádza generálny riaditeľ Umeleckého súboru Lúčnica Marián Turner v tlačovej správe.

mp-06-14-12-64219

Tohtoročné festivalové jubileum bude podľa neho výnimočné svojim programom, na ktorom sa predstavia významné domáce hudobné telesá ako Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor, Slovenský komorný orchester, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna opera Banská Bystrica, Moyzesovo kvarteto, Štátny komorný orchester Žilina a ďalšie. „K najvýznamnejším domácim sólistom budú patriť klavirista Marián Lapšanský, vokálni sólisti Eva Hornyáková, Terézia Kružliaková, Tomáš Černý, Peter Mikuláš, flautista Miloš Jurkovič, huslisti Dalibor Karvay, Peter Michalica a Ewald Danel, harfistka Katarína Turnerová, organista Stanislav Šurin, súbor Collegium Wartberg a mnohí ďalší,“ pokračuje vo výpočte domácich hviezd festivalu.

Piestansky_festivalV rámci programu vystúpia i zahraniční umelci z Českej republiky ako Janáčkov komorný orchester so sólistom Jozefom Špačkom, koncertným majstrom Českej filharmónie, Balet Národního divadla v Brne, mládežnícky symfonický orchester z Lincolnshire z Veľkej Británie, či poľský klavirista Pawel Dobrowski. Súčasťou festivalu budú aj majstrovské kurzy Petra Dvorského, na ktorých sa zúčastnia a aj koncertne vystúpia mladí vokálni sólisti zo Slovenska i zo zahraničia.

Ako ďalej informuje tlačová správa, Piešťanský festival, ktorý trvá od od 30. mája do 31. júla, ponúkne v tomto jubilejnom roku svojim návštevníkom aj mimoriadne podujatia, medzi ktoré bude patriť výstava sôch majstra Jána Ťapáka, spomienkový koncert na speváčku Evu Kostolányiovú s Art Music Orchestra a Speváckym zborom Lúčnice, ako aj jubilejný koncert Petra Nagya a skupiny Indigo.

Centrom festivalových podujatí budú priestory Domu umenia v Piešťanoch, niektoré vybrané komorné koncerty budú uvedené v Kongresovom centre na piešťanskom kúpeľnom ostrove.

Zdroj: Tlačová správa, Ilustr. foto: M. Palkovič

Populárne články