Connect with us

Kultúra

Vyšla kniha o piešťanskej pošte

Published

on

Reklama

Existuje iba jedna inštitúcia, ktorá v Piešťanoch funguje nepretržite od roku 1851. Prežila zmeny všetkých režimov a jej zamestnanci pracovali v mieri aj počas svetových vojen. Piešťanci Ladislav Mušinský a Alexander Urminský napísali knihu o jej histórii v našom meste.

Reklama

Po prvý raz bolo možné z Piešťan poslať list prostredníctvom pošty v roku 1838. Dočasná expozitúra tu fungovala iba počas jednej kúpeľnej sezóny. Nasledujúcich 13 rokov bola obec bez pošty. Stály úrad tu zriadili až 1. januára 1851.

Aj to sú fakty, ktoré sa čitateľ dozvie z knihy Piešťany v zrkadle poštovej histórie. Autori v nej upozorňujú aj na fakt, že inštitúcia zažila šesťkrát zmenu správy. „Otvorená bola za Rakúska a podliehala Viedni, po Rakúsko-Uhorskom vyrovnaní Budapešti, potom dvakrát Prahe a medzitým a teraz už druhýkrát Bratislave,“ vysvetlil Alexander Urminský a pripomenul, že pošta dopravovala depeše, listy, pohľadnice, telegrafické a telefonické správy, ľudí, balíky a peniaze prostredníctvom peších poslov, koní, kočiarov, vlakov, automobilov aj lietadiel.

Reklama

Knihu, ktorá je v predaji v Balneologickom múzeu aj v Piešťanskom informačnom centre slávnostne predstavia pred Otvorením letnej kúpeľnej sezóny. Počas neho bude mať Slovenská pošta otvorenú dočasnú pobočku na Kolonádovom moste. Pečiatku vydanú pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o Piešťanoch dostanú všetky listy poslané z Piešťan do konca tohto roka. Jej motívom bude bývalý kláštor Johanitov. Zaujímavým zberateľskám artiklom sa stane aj známka pripomínajúca toto jubileum.

Populárne články