Connect with us

Kultúra

Piešťanské bahno sa dostalo až do vesmíru

Published

on

Reklama

Liečivé piešťanské bahno sa dostalo na palube vesmírnej lode až do vesmíru, na naše kúpeľné mesto si totiž spomenuli tvorcovia českého satiricko-komediálneho seriálu Kosmo. Päťdielny počin Českej televízie mapuje fiktívne osudy posádky našich západných susedov, ktorá sa v rakete vydala na Mesiac. Príbeh začína vo chvíli, keď dôkladne vytunelovaný štátny projekt je kvôli hrozbe likvidačnej pokuty EÚ nutné dotiahnuť do konca. Bahno je súčasťou slovenskej prezentačnej rakety Posol, ktorá sa objaví v záverečnej piatej epizóde seriálu nazvanej Triumf. 

uvod2_01

Reklama

Príbeh je vyrozprávaný v dvoch líniách, hrdinami prvej je štvorica nekompetentných českých kozmonautov, ktorý sa pripravujú na svoj let na Mesiac v schátralom a rozkradnutom výcvikovom stredisku. Druhá línia zobrazuje let zo zeme z pohľadu ministra školstva a jeho tajomníka, ktorí kozmunautom zo Zeme zaisťujú technickú podporu a napĺnanie tvrdých podmienok sponzorskej zmluvy. Tie presadil popredný český spracovateľ hydiny a tak sa na palube objavuje aj živá sliepka.

plakat

Reklama

„Seriál Kosmo pre mňa bol od začiatku veľkou výzvou. Nielen preto, že sitcom je v našich končinách nie práve prebádaným žánrom, ale aj kvôli tomu, že ide o sitcom, ktorý sa z časti odohráva vo vesmíre. Mojou úlohou bolo vymyslieť ako to všetko – teda štartovanie rakiet, stav beztiaže a podobné hračky, v našich sitcomových podmienkach natočíme tak, aby sa smial divák, ale aby sme neboli úplne na smiech my,“ povedal o seriáli jeho režisér Jan Bártek.

Hlavné úlohy stvárnili Eva Josefíková, Jakub Žáček, David Novotný, Petr Vančura a Jana Plodková, v epizódnych úlohách sa predstaví aj Marián Labuda mladší a Roman Pomajbo. Seriál je typický svojou satirou a drsnejším humorom, v ktorom nechýbajú vulgarizmy, ale aj zosmiešňovanie rôznych národov a národností. Vtipom na svoju adresu sa nevyhnú napríklad Poliaci, Rusi, Číňania, Američania a samozrejme ani Česi a Slováci.

Časť epizódy, v ktorej sa objaví aj legendárne piešťanské bahno, si môžete pozrieť tu:

-lt/Zdroj a foto: Česká televízia, YouTube-

Populárne články