Connect with us

Kultúra

Knižnica oslavovala s Trpaslíkmi a otvorila Múdru ponorku

Published

on

Reklama

Oslavy 90. rokov založenia Mestskej knižnice v Piešťanoch boli v piatok 15. mája venované hlavne najmladším čitateľom. Deti zo základných škôl z mesta i okolia si užili vystúpenie televíznych Trpaslíkov, prezreli výstavu Krajina Ilustrandia výtvarníčky Martiny Matlovičovej a tí najmenší sa bez problémov okamžite po prestrihnutí pásky „vnorili“ do priestoru Múdrej ponorky, ktorý navrhol Michal Staško a svojimi ilustráciami ozdobila Mária Nerádová. Ponorka by mala slúžiť nielen pre najmenších pre návštevníkov knižnice ako oddychový kút na hranie a čítanie. 

IMG_8389_resize

Reklama

Deň plný podujatí odštartoval vernisážou interaktívnej výstavy Krajina Ilustrandia a debatou s autorkou Martinou Matlovičovou. Umelkyňa ocenená za svoje ilustrácie cenami ako Zlaté jablko či Zlatá stuha na výstavbe prezentuje prierez svojej tvorby, ale návštevníci majú možnosť aktívne sa zapojiť aj svojimi kresbami.

IMG_7804_resize

Reklama

IMG_7838_resize

Trpaslíci zabávali deti dopoludnia aj popoludní pesničkami Foto Oto, Karneval, Škôlkarská láska. Žiaci zo základných škôl si s nimi zaspievali aj zatancovali a čakala na nich aj autogramiáda. Trpaslíci podpisovali okrem prinesených fotografií i pamätníčky a tí, čo ich nemali, nastavili aj ruku.

IMG_8044_resize

IMG_8150_resize

Súčasťou programu bolo i otvorenie Múdrej ponorky. Ide o čitateľský kútik pre deti, ktorý zrealizovala Mestská knižnica v spolupráci s dizajnérom Michalom Staškom a výtvarníčkou Máriou Nerádovou. Skrýva v sebe rôzne zákutia, priestory na hranie, oddych a aj posedenie pri čítaní knižiek. Pásku slávnostne prestrihli obaja tvorcovia spolu s bývalými primátormi Piešťan Jurajom Csontosom, Remom Cicuttom i súčasným – Milošom Tamajkom.

IMG_8265_resize

REKLAMA

bio dia web baner 300x300 apr15

„Prajem našej ponorke, aby mala čo najviac zahĺbených čitateľov a deti, aby získali čo najviac skvelých myšlienok, nápadov a hlavne motiváciu do ďalšieho života,“ zaželal pri otvorení ponorke Remo Cicutto.

„Ponorku teraz vidím prvý krát a keď som sa na ňu pozeral, predpokladám, že sem budú chodiť detičky veľmi radi a budú tu snívať, budú čerpať informácie a určite ich tu kopne tá správna múza,“ povedal primátor Miloš Tamajka.

„Deväťdesiat ročná dáma, mimoriadne aktívna, čo v tom veku máloktorá dáma dokáže. A ponorka má výborného kapitána. Pani riaditeľka Galová – veľa šťastných míľ,“ zaprial knižnici a riaditeľke Juraj Csontos.

IMG_8247_resize

Myšlienka Múdrej ponorky pochádza od dizajnéra Michala Staška. Od nápadu po realizáciu trval jej vznik približne rok. Na konštrukciu boli použité debniace dielce na betón – doka a firma, ktorá ich vyrába bola príjemne prekvapená, keď videla, čo sa z nich dá vytvoriť.

„V tomto priestore sme sa tu pred rokom s dcérou hrali a ako vidíte, hráme sa tu stále. Bol to taký posledný zabudnutý kút, ktorý nebol moc vábny a vzniklo to tak veľmi spontánne. Pani riaditeľka mi dala voľnú ruku… Vznikalo to trošku dlho, trošku v bolestiach, ako každá dobrá vec, ale som rád a chcem poďakovať všetkým sponzorom, partnerom, ľuďom, ktorí nás podporili,“ povedal dizajnér.

IMG_8321_resize

„Mojim cieľom je, aby sem ľudia chodili a aby tu radi pobudli. Dnes je veľmi ťažká doba pre knihy a pre čítanie. Myslím si, že najkrajšou odmenou je, keď na divadelné predstavenie príde náš dospelý čitateľ s rodinou, ktorý sem chodil ešte ako dieťa. To je také ocenenie našej práce. Kultúra prežíva veľmi ťažké obdobie a musíme sa naozaj obracať. Knižnici by som zaželala veľa čitateľov a verím, že tlačená kniha zostane a bude mať stále svojich priaznivcov,“ povedala riaditeľka knižnice Margita Galová.

Text a foto: L. Turňa

Populárne články