Connect with us

Kultúra

Boli v Piešťanoch Templári?

Published

on

Reklama

Piešťany majú zaujímavú archeologickú lokalitu Starý kláštor. Nachádza sa na Detvianskej ulici a je opradená tajomnom, nesie názov kláštor, hoci ide o ruiny kostola. Naozaj tu sídlili Templári?

Balneologické múzeum Imricha Wintera pripravilo na štvrtok 26. júna o 16:30 prednášku s názvom Tajomný Starý kláštor – boli v Piešťanoch Templári v rámci cyklo „Rozprávanie o …“. Uskutoční sa v Stálej expozícii v budove Kúpeľnej dvorany (Kursalon).

Reklama

Archeologickú lokalitu Starý kláštor turisti nenavštevujú a málo známa je aj samotným Piešťancom. Najstaršia stavebná pamiatka na území mesta stojí medzi rodinnými domami. Jej história siaha až do 14. storočia. Balneologické múzeum tu vykonalo niekoľko archeologických výskumov. „Maliar a spisovateľ nazval kláštor templárskym, ale nebol prvým, ktorý ho takto označil. Prvé takéto teórie sa objavili v 19. storočí, spomína ich Alojz Medňanský. Niekedy sa kláštor spájal s johanitmi,“ povedal pri príležitosti prezentácie výsledkov výskumov riaditeľ Balneologického múzea Vladimír Krupa. Upresnil, že pomenovanie „kláštor“ sa zachovalo iba vďaka ústnemu podaniu. Odborníci zatiaľ odhalili torzo kostola a existenciu kláštora iba predpokladajú. Viac sa dozviete na pripravovanom podujatí.

-red- Foto: -th-

Reklama

Populárne články