Kultúra

Cenu Zázračný oriešok si odniesli Cinka Panna a Snehulienka, motívom pre výtvarníka boli aj piešťanské jazierka

Published

on

Reklama

Festival Zázračný oriešok, Kniha v rozhlase – Rozhlas v knihe, ktorý sa koná každé dva roky, skončil v piatok 20. mája. V predposledný večer festivalu ešte organizátori slávnostne vyhlásili dva víťazné tituly. Detská i odborná porota sa vzácne zhodli a ceny Zázračného orieška, pri výtvarnom spracovaní ktorej tvorcu inšpiroval aj kúpeľný park s jazierkami, si v oboch kategóriách odniesli rovnaké diela. Z monologických rozprávok, nahovorených jedným hercom, porotcovia vybrali Cinka Pannu autora Jozefa Linharta a z rozhlasových, hraných rozprávok Snehulienku, ktorú autorsky spracoval Daniel Hevier. Hudbu k nej zložil Marián Čekovský, ktorý sa postaral aj o hudobný sprievod večera. Pretože festival má už niekoľko ročníkov aj prívlastok medzinárodný,  hostí privítala i česká veľvyslankyňa na Slovensku Lívia Klausová.

Reklama

 

Štyri porotcovské tímy vyberali víťazov v dvoch kategóriách zo šiestich titulov. Na úvod slávnostného večera si ich návštevníci v piešťanskom Kursalone pripomenuli aj krátkymi ukážkami a výtvarnými animáciami. Víťazov vyhlásili najskôr detská porota a potom odborná.  Ako uviedli ich zástupcovia, všímali si rôzne aspekty rozprávok – pútavosť, hudbu, aký prínos má pre deti. Podľa predsedníčky odbornej poroty Ľubice Kepštovej ich najmä svojou atmosférou zaujala práve Cinka Panna.

Reklama

Dvakrát sa tak na pódiu ocitol Jozef Lenhart za svoju monologickú rozprávku Panna z huslí zrodená (z cyklu Povesti o Cinka Panne), a rovnako si za  Daniela Heviera, ktorý sa nemohol dostaviť, prevzali dvakrát cenu v jeho zastúpení členovia produkčného tímu. Hudbu k  rozprávke  Jacoba a Wilhelma Grimmovcov na motívy Pavla Dobšinského: Snehulienka zložil Marián Čekovský a spolu s Natáliou Džunkovou publiku zahral titulnú skladbu z rozprávky.

Cenu a celý vizuál 9. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok vytvoril výtvarník Bystrík Vančo, ktorý sa venuje najmä ilustráciám detských kníh. Hoci sa narodil v Piešťanoch, býva a tvorí v obci Červeník pri Trnave. Na úvod festivalu si jednu z cien –  originál maľby temperou prevzal Richard Stanke. Pre ostatných ocenených bola pripravená priestorová koláž z kvalitnej tlače. Pri tvorbe použil ako námet aj kúpeľné jazierka s leknami: „Rozmýšľal som nad rozprávkovou prírodou a Piešťany sú také prírodné, skoro rozprávkové kúpeľné mestečko. Máte tu park s jazierkom, v ktorom rastú lekná, tak som ho použil pri ilustrácii.“ Pre PNKy sa vyjadril i k výtvarnými animáciám prezentovaných rozprávok, kde sa tiež zhodol s výberom poroty. „Výtvarne ma zaujala Cinka Panna a animácia k Snehulienke bola kreatívna a vtipná,“ zhodnotil Bystrík Vančo, ktorý počas podujatia predstavil aj svoju tvorbu v priestoroch piešťanskej knižnice.

-ad-

Populárne články