Koktail

Vedecká kaviareň bude na tému Noemova archa

Published

on

Reklama

Zbieranie zdrojov rastlín za účelom zachovania kultúrneho dedičstva a potravinovej sebestačnosti – to je poslaním projektu s názvom Expedícia zelená Noemova archa. V rámci séria podujatí s názvom Vedecká kaviareň bude vo štvrtok 24. apríla o 17.00 h v Kursalone na túto tému rozprávať Pavol Hauptvogel, kurátor genetických zdrojov pšenice a koordinátor národných a nadnárodných projektov zameraných na výskum genetických zdrojov.

Reklama

REKLAMA

Reklama

Podujatie organizuje Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany, ktorý je sídlom Génovej banky SR. Cieľom tejto inštitúcie je uchovávanie semien genetických zdrojov v životaschopnom stave. Ide o 181 druhov rastlín určených pre výživu a poľnohospodárstvo

Hlavnou témou prednášky bude pšenica a základné zdroje potravín. Rozprávať sa bude o tom, ako prebiehajú zberové expedície a prečo sú dôležité. Expedícia zelená Noemova archa totiž znamená zbieranie zdrojov rastlín za účelom zachovania kultúrneho dedičstva a potravinovej sebestačnosti.

Okrem pútavej prednášky, ktorá bude obohatená množstvom fotografií, si návštevníci budú môcť prezrieť aj reálne ukážky semien a klasov rôznych druhov pšenice. Vystavené budú rôzne vzorky zŕn pšenice pestovanej nielen na Slovensku, ale i v rôznych kútoch sveta. Tiež budú pripravené ukážky pšenice netradičnej farby zrna (napr. purpurovej, ktorá je dnes dosť populárna a využíva sa na výrobu chleba obohateného o prírodné farbivá), klasy netradičného tvaru (napr. tzv. viaczrnky a mnohozrnky), či druhy pestované kedysi a dnes.

Na zaujímavú prednášku a šálku kávy vo vedeckej kaviarni sú všetci srdečne vítaní.

(inf)

Populárne články