História

Pamätihodnosti mesta: Vila Alexander

Published

on

Reklama

V našom nedeľnom seriáli, v ktorom si opätovne pripomíname kultúrne a architektonické pamätihodnosti Piešťan, sa dnes budeme venovať jednej z rekonštruovaných budov na Winterovej ulici – Vile Alexander. Svoje meno nedostala po Alexandrovi Winterovi, ale podľa svojho pôvodného majiteľa, praktického lekára.

Vila Alexander sa nachádza na parcele číslo č. 7880 na ulici Winterova 41/1745. Je situovaná na kraji parku oproti Kolonádovému mostu. Objekt v pamiatkovej zóne bol zapísaný v zozname pamätihodností mesta Piešťany v roku 2009 a je navrhnutý na zápis do ústredného zoznamu kultúrnych pamiatok SR. Pôvodne bola vila využívaná ako penzión s kumulovanou prevádzkou liečebného a ubytovacieho charakteru s bývaním majiteľa ( praktikujúci lekár – Dr. Alexander). Neskôr slúžila pre potreby nemocnice s poliklinikou, chvíľu tú sídlilo tu riaditeľstvo NsP, potom  transfúzna stanica. V roku 2007-2008 bola rekonštruovaná pre účely zdravotníckych zariadení – ambulancií lekárov a lekárne. Dnes sa tu nachádza medicínske centrum Dr. Alexander a lekáreň.

Reklama

 

 

Reklama

Solitérna budova je jednoposchodová, podpivničená, s vysokým manzardovým podkrovím. Exteriér  vzbudzuje pozornosť bohatou plasticitou, výberom a opracovaním materiálu. Hmota je tvarovaná veľmi invenčne, pričom jej členenie prechádza od hlbokej loggie do vystupujúcich tvarov ako sú napr. arkiere. Z materiálov prevláda kameň, betón, tehla, omietka, drevo, sklo, kov – bez výnimky všetko v precíznom opracovaní ako dokonale prevedená remeselná práca. Kvalita detailu je po každej stránke vysoká. Vzhľad exteriéru už naznačuje smerovanie od secesie k individualistickej moderne. Realizovaná v roku 1912 podľa projektu architektov H. Böhma a Á. Hegedüsa.

Dvojica budapeštianskych architektov Henrik Böhm a Armin Hegedűsa zanechala v Piešťanoch svoju pečať na mnohých miestach a podľa ich návrhov sa realizovali aj Kúpeľný hotel Thermia Palace, Balneoterapia Irma, hotel Lipa, kúpeľný dom Pro patria, prestavby hotela Zelený strom.

Na zelenej ploche pred Vilou Alexander stojí tiež známe umelecké dielo s názvom Milenci. Súsošie odliate do bronzu je dielom akademického sochára Alexandra Trizuljaka (1921-1990) a do Piešťan sa dostalo v roku 1961.



-ad-, Zdroj: www.piestany.sk, www.pic-piestany.sk

Populárne články