Aktuality

V kauze predraženého CT padli prvé obvinenia

Published

on

Reklama

Vývoj v kauze nákupu predraženého CT pre Nemocnicu Alexandra Wintera v Piešťanoch sa pravdepodobne po takmer roku od medializácie pohne dopredu. Policajný vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenia voči ôsmym osobám pre prečin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Medzi obvinenými by mali byť podľa článku Denníka N okrem iných aj súčasná riaditeľka nemocnice Mária Domčeková, raper Ego – Michal Straka a ďalší členovia správnej rady. V prípade, že im bude dokázaná vina, trest sa bude pohybovať vo výške od 10 do 15 rokov.

Reklama

„Na základe medializovaných informácií vydal dňa 3. novembra 2014 generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Za týmto účelom Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vydala dňa 5. novembra 2014 písomný pokyn Krajskej prokuratúre v Trnave. Následne vyšetrovateľ NAKA Prezídia Policajného zboru SR po zadovážení dôkazov dňa 10. februára 2015 začal trestné stíhanie pre prečin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Na základe výsledkov dokazovania po začatí trestného stíhania vyšetrovateľ PZ dňa 10. septembra 2015 vzniesol obvinenie 8 osobám pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. V tejto chvíli bližšie informácie nebudeme špecifikovať, aby sa neohrozil priebeh vyšetrovania,“ uviedla v správe hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Kvôli prípadu predraženého CT už zo svojich funkcií odstúpil predseda parlamentu Pavol Paška, ktorého médiá spájali s dodávateľskou firmou predraženého prístroja – Medical Group, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová, ktorá v čase verejného obstarávania pôsobila ako predsedníčka dozornej rady nemocnice. Rozdiel v sume, za ktorú mala nemocnica CT kúpiť a jeho vtedajšej trhovej cene, sa pohyboval vo výške 600 000 eur.

Reklama

„CT zariadenie a jeho parametre vysúťažené v tomto roku sú výsledkom zadaných súťažných podmienok a parametrov, ktoré museli uchádzači splniť a tie boli nastavené odborníkmi z odboru rádiológie pre potreby zdravotných výkonov, ktoré poskytujeme v našej nemocnici v súčasnej dobe, a ktoré plánujeme rozšíriť po sprevádzkovaní nového zariadenia,“ uviedla riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera Mária Domčeková v novembri po medializácii celého prípadu.

Kauza piešťanského CT-čka hýbe Slovenskom od októbra 2014. Lekár Alan Suchánek a sestra Magdaléna Kovačovičová vtedy upozornili na predraženú cenu obstarávaného prístroja od firmy Medical Group a nezákonne navýšený počet členov správnej rady. Za pravdu im vtedy dal súd, ktorý potvrdil, že zvýšenie počtu členov správnej rady je v rozpore so zákonom aj zakladacou listinou.

-lt- Zdroj: Denník N Foto: archív, Martin Palkovič, Richard Hesko

 

Populárne články