Aktuality

Smrť dievčaťa otriasla mestom

Published

on

Reklama

Samovražda len 14-ročného dievčaťa z Piešťan, žiačky základnej školy M. R. Štefánika, rezonovala včera popoludní mestom. Tragédia v Piešťanoch sa stala v dome na Chalupkovej ulici v pondelok dopoludnia, keď začali jarné prázdniny. Podľa správy, ktorú priniesol portál cas.sk , si dievčina strelila do hlavy a privolaní záchranári mohli už iba skonštatovať smrť. Polícia v takýchto prípadoch informácie neposkytuje.  

Reklama

 Dominika bola žiačkou základnej školy M.R. Štefánika

Tragédia  zostáva ako memento pre ostatných mladých ľudí a ich rodičov, aby si svoj život a čas spolu strávený, dokázali viac vážiť. Komunikácia rodičov a tínedžerov však býva problematická a k situácii neprispieva ani časová zaneprázdnenosť  dospelých.  Jednou z možností je návšteva Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Piešťanoch, ktoré ponúka aj individuálne konzultácie pre rodičov. Centrum je školským zariadením a jeho služby sú bezplatné. Zabezpečuje tiež takzvanú krízovú intervenciu, čo znamená telefonickú konzultáciu vo výnimočne akútnych prípadoch.

Reklama

Riaditeľka Centra Viera Sakmárová upozorňuje, že vznikajú aj nové fenomény doby, od závislosti na drogách sa problémy mladistvých menia napríklad na kyberšikanu. Deti sú zároveň v istých oblastiach prehnane sebavedomé, čo ich vedie k väčšej odvahy skúšať nebezpečné veci a v tomto veku sú tiež veľmi citlivé na kritiku.

Dokonca, podľa viacerých zdrojov u detí v súčasnosti narastá sklon k sebapoškodzovaniu, a to už na základných školách. Zaznamenali ho i v CPPaP.„Áno, evidujeme nárast takýchto porúch, i keď nie extrémny. Sebapoškodzovacie tendencie sa ale prejavujú už aj u žiakov na základných školách, čo je posun k mladšiemu veku,“ hovorí riaditeľka. Agresivita sa u takýchto detí obracia na vlastnú osobu a môže dôjsť až k tragédii. „Ak rodičia zaznamenajú napríklad výraznú zmenu v správaní dieťaťa, prípadne málo komunikuje alebo sa pohybuje v čudnej spoločnosti, odporúčam porozprávať sa s psychológom,“ pokračuje V. Sakmárová.

I pedagógovia môžu zaznamenať,  že správanie dieťa sa mení. „Často sa aj nám stáva, že nás informuje škola, pretože rodič  niekedy problém nevidí alebo aj nevie, čo s tým,“ upozorňuje psychologička.  Dôležitým príznakom problému je, ak  dieťa zostane príliš uzavreté a málo komunikuje alebo je jeho správanie  výrazne zmenené niekoľko týždňov.

 (red) 

Pozn. S ohľadom na citlivú tému, k tomuto článku nebudú povolené komentáre.

Za celú redakciu portálu PNky vyjadrujeme zároveň úprimnú sústrasť rodine tragicky zosnulého dievčaťa.

Populárne články