Aktuality

Sestry zvolávajú do Piešťan prostest proti rozkrádaniu zdravotníctva

Published

on

Reklama

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek zvoláva na utorok 9. decembra do Piešťan protestné zhromaždenie proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva. Protest sa uskutoční pri Nemocnici A. Wintera, ktorá sa v poslednej dobe dostala predovšetkým kauzou CT do povedomia slovenskej verejnosti. Organizátorky pozývajú nielen sestry, ale aj širokú verejnosť.

Reklama

Sestry chcú vyjadriť svoj postoj proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva, žiadať okamžité zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov a transparentné hospodárenie s peniazmi daňových poplatníkov.

Podľa vyjadrenia zverejneného na webstránke Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek: „populistické kroky tejto vlády  majú za následok zníženie kvality zdravotnej starostlivosti poskytovanej občanom krajiny – pacientom a zároveň prehlbujú nespokojnosť zdravotníkov. Jediní komu tento systém vyhovuje sú paraziti, ktorí sa priživujú na nefunkčnom systéme. Zdravotnícki pracovníci musia dennodenne nahrádzať vlastnými silami nedostatky systému, ktorý tu zaviedla chobotnica a politická mafia. Mnohí manažéri v zdravotníckych zariadeniach prikazujú šetriť na zdravotníckom materiáli, na personáli, na zdravotníckych pomôckach. Pritom sa vyciciavajú peniaze zo zdravotníckeho systému do súkromných firiem vlastnených politickou mafiou, ktoré sídlia v zahraničí.“

Reklama

REKLAMA

Sestry chcú povedať taktiež nie zavádzaniu o zvyšovaní ich platov. „Fakt je taký, že ani v štátnom rozpočte na rok 2015 sa nenašli finančné prostriedky na zvýšenie našich platov. Bývalá ministerka zdravotníctva Z. Zvolenská nás 2 roky počas rokovaní zavádzala, pričom veľké očakávania nemôžeme mať ani od nového ministra zdravotníctva, nominanta vládnej strany – V. Čisláka. Ak by mala vláda R. Fica skutočný záujem o spravodlivé ohodnotenie našej práce, tak by to už dávno urobila a neignorovala naše požiadavky. Žiadame okamžité zvýšenie platov sestier a pôrodných asistentiek, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov od januára 2015 vo všetkých zdravotníckych zariadeniach bez rozdielu!“ píše vo výzve prezidentka komory Mgr. Iveta Lazorová.

Podľa nej je dôležitá jednotnosť a tak vyvinutie tlaku na poslancov a vládu, aby boli donútení hľadať finančné zdroje nielen na  platy, ale aj na dostatočné pokrytie zdravotnej starostlivosti pre občanov tejto krajiny.

„Ukážme akí sme silní a jednotní tak, ako sme to dokázali v roku 2011 či v roku 2013! Možno si niekto z vás povie, že protesty nemajú zmysel. Majú. Naposledy som sa s kolegami z SKSaPA 13. novembra 2014 zúčastnila na protestnej akcii na Námestí SNP v Bratislave za odvolanie bývalého predsedu Národnej rady SR z funkcie a on o niekoľko dní sám odstúpil ! To bol prvý krok na ceste, po ktorej musíme kráčať spolu a jednotne. K ďalším krokom potrebujeme vašu účasť, aby cesta, na ktorú sme sa vydali naplnila spoločné ciele. Vyzývame preto všetky sestry a pôrodné asistentky, ostatných zdravotníckych pracovníkov, ale aj pacientov, ktorí nie sú spokojní so stavom v zdravotníctve pretrvávajúcim  už vyše 20 rokov, aby svojou osobnou účasťou podporili zmenu, ktorá je nevyhnutná,“ vyzýva I. Lazorová

Kde? Piešťany, pred Nemocnicou Alexandra Wintera v Piešťanoch
Kedy? 9. decembra 2014- UTOROK , 16.30 – 18.00 h.

Zdroj: www.sksapa.sk/red Ilustr. foto: M. Palkovič

Populárne články