Aktuality

NKÚ na kontrolu do Piešťan nepríde

Published

on

Reklama

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami pri uzatváraní pracovných dohôd na Meste Piešťany prešetrovať nebude. Kontrolu inicioval poslanecký zbor, zástupcovia NKÚ však začiatkom februára poslali stanovisko, v ktorom okrem iného píšu, že ich šetrenie by mohlo byť iba duplicitným potvrdením zistení hlavného kontrolóra. Kontrolný úrad tiež nemá právomoc urobiť žiadne represívne kroky a svoje zistenia poskytuje len ako nezávislú informáciu. Zodpovednosť tak ostáva na pleciach kontrolóra, prípadne zamestnancov mestského úradu. Časť stanoviska zverejnilo mesto na svojej webovej stránke v materiáloch na štvrtkové zasadnutie Mestského zastupiteľstva. 

Podnet na Najvyšší kontrolný úrad poslal začiatkom roka hlavný kontrolór Mesta Piešťany Peter Konečný na základe uznesenia decembrového zastupiteľstva.  Podnet inicioval poslanecký zbor a mal obsahovať „žiadosť o kontrolu a prešetrenie postupu Mesta Piešťany v oblasti pracovno-právnych vzťahov a prešetrenie uzatvorených dohôd o pracovnej činnosti či vykonaní práce z dôvodu podozrenia z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami a z podozrenia porušovania povinností pri správe cudzieho majetku“.

Reklama

 

Podľa záverov kontrolóra, koré predložil na poslednom zastupiteľstve poslancom,  pri uzatváraní pracovných dohôd na úrade nebol dodržaný Zákonník práce, došlo aj k porušeniu finančnej disciplíny a opakovane aj k nehospodárnemu, neefektívnemu  nakladaniu s verejnými prostriedkami. Okrem toho dohody uzavrelo mesto aj s firemným spoločníkom viceprimátora Michala Hyneka.

Reklama

Ako uvádza mestský úrad v bode o plnení uznesení, z NKÚ bolo začiatkom februára doručené oznámenie, kde sa okrem iného píše: „Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (ďalej len „NKÚ SR“) zaevidoval 11. januára 2016 Váš podnet na vykonanie kontroly NKÚ SR k Vami už vykonanej kontrole mesta Piešťany. Váš podnet bol vecne preverený odbornými útvarmi NKÚ SR a na základe jeho posúdenia si Vás dovoľujem informovať, že NKÚ SR nemá oprávnenie realizovať represívnu činnosť voči inštitúciám, v ktorých má zákonnú právomoc vykonávať kontrolu.

NKÚ SR dáva manažmentu, kontrolovaným subjektom či občanom nezávislú informáciu ako štátne, verejné inštitúcie hospodária, nakladajú s finančnými prostriedkami, ako dodržiavajú pri svojej činnosti zákon. V prípade podozrenia z porušenia platných právnych predpisov sa úrad priamo obracia na Generálnu prokuratúru SR, orgány daňovej správy, finančnej kontroly, ako aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré majú zákonnú povinnosť konať.“

Expozitúra NKÚ v Trnave

Ďalej v oznámení zástupcovia NKÚ uvádzajú, že kontrolou z ich strany mohli byť už zistené nedostatky len duplicitne potvrdené, a tak by úrad mohol vykonať len také kroky, ktoré môžu vykonať aj zamestnanci mesta alebo hlavný kontrolór, teda v prípade podozrenia z trestného činu ho oznámiť kompetentným inštitúciám. Podnet ďalej NKÚ postúpil trnavskej expozitúre s odporúčaním, aby neskôr preverila, ako mesto plní opatrenia, ktoré by malo prijať na základe „výsledkov predchádzajúcich kontrol úradu, či realizáciu odporúčaní hlavného mestského kontrolóra“.

 

O poskytnutie celého znenia stanoviska Najvyššieho kontrolného úradu sme požiadali aj jeho hovorkyňu a prípadné doplňujúce informácie prinesieme v aktualizácii tohto článku.

-red-, Zdroj: ww.piestany.sk, ilustr. foto: archív PNky, www.nku.gov.sk/trnava

Čítajte tiež: Situáciu na úrade má prešetrovať NKÚ aj ministerstvo

Populárne články