Novinky

Inline hokej: "Chlapci z parku" ukázali potenciál na majstrovstvách Európy

Published

on

Reklama

„Chlapci z piešťanského parku“ sa na konci júla zúčastnili Majstrovstiev Európy v inline hokeji do 18 rokov vo švajčiarskom Effretikone. Viac ako polovicu reprezentačného výberu totiž tvorili Piešťanci, ktorí trénujú na hokejbalovom ihrisku v Mestskom parku. Turnajom ich viedol ďalší Piešťanec – tréner Jakub Ručkay.
Max Ferkodič, Luca Ferkodič, Dominik Kišš, Andrej Klapica, Andrej Končír, Alex Bíly a Samuel Adamčík vytvorili kostru slovenského tímu. Hoci sa Slovensku sa inline hokej zatiaľ hrá iba ako doplnok k iným formám hokeja, Slováci ukázali svoj potenciál. Nemohli síce úplne rovnocenne vzdorovať súperom, ktorí majú svoje domáce ligy vrátane susednej Českej republiky, či výberu Španielska alebo Francúzska, kde sa hrá tiež mužská profesionálna liga, ale nič im nedali zadarmo.
Slováci do turnaja vstúpili zápasom proti Švajčiarsku. Hoci prehrávali už 0:4 podarilo sa im zápas zdramatizovať gólmi Filipa Kormana a Maxa Ferkodiča, takže výsledné skóre bolo 2:4 z ich pohľadu. „Chlapci z „parku“ účinkovali na tomto šampionáte U18 úplne po prvýkrát v histórii Slovenska, pre niektorých to bolo úplne po prvýkrát, čo hrali zápas na koliečkových korčuliach. Som na nich nesmierne hrdý. Výborný výkon podal brankár Alan Lenďák, ale aj celé mužstvo na konci zápasu ukázalo, že do budúcna s nami treba počítať,“ vyjadril sa po prvom zápase tréner Jakub Ručkay. V ten istý deň ich čakal aj zápas so Španielskom, neskorším šampiónom. Tu sa naplno ukázali kvality súpera, ktorý zaslúžene vyhral 9:2.

Vyrovnané zápasy proti silným súperom

Na druhý deň nastúpil slovenský tím najskôr proti Talianom. Počas celého zápasu sa súperi navzájom doťahovali gól po góle. Dve a pol minúty pred koncom zápasu vyrovnal na 3-3 Maroš Svitač. V závere sa však Slovákom nepodarilo skórovať, naopak ich rozhodenú obranu potrestali Taliani gólom na 3:4 a pár sekúnd pred koncom na 3-5. Nasledoval zápas proti Francúzom, ktorí boli ašpirantami minimálne na medailu. Gólový účet zápasu otvoril Max Ferkodič, potom však nasledovali tri presné zásahy súpera. Zápas sa zdramatizoval po góle Maroša Svitača, ktorý znížil na 2-3. Žiaľ nášmu výberu sa už nepodarilo vyrovnať, či zápas otočiť, naopak gólovú poistku pridali Francúzi. V stretnutí tak Slováci prehrali 2:4. Bolo to však so súperom, ktorý napokon bojoval vo finále o najcennejší kov.
Po dni voľna si mladí slovenskí inline hokejisti zmerali sily so susedmi z Českej republiky. Zápas im vôbec nevyšiel. Prehrali ho vysoko 1:7, keď jediný ich gól dal Andrej Klapica. Stretnutie poznačilo viacero vylúčení frustrovaných slovenských hráčov.

Max Ferkodič


Duel proti Čechom si naši hráči následne zopakovali v súboji o konečnú piatu priečku na turnaji. Predošlú prehru hodili za hlavu a stretnutie bolo výrazne vyrovnanejšie. Skóre otváral Max Ferkodič, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho hráča slovenského tímu. Potom skórovali trikrát súperi. Štyri minúty pred koncom znížil na 2:3 Alex Bíly. Slováci mali dokonca šancu vyrovnať, keď hrali presilovku, pričom odvolali aj brankára, aby zvýšili svoje šance. Žiaľ neudržali puk na svojich hokejkách a Česi im strelili gól na 2:4 do prázdnej brány.
Mladí Slováci, tak môžu svoju prvú účasť na šampionáte hodnotiť pozitívne. Potrápili favoritov a chýbalo málo, aby si pripísali aj víťazné zápasy. Celkovo napokon skončili na šiestom mieste. „Vďaka za to, že si chlapci mohli užiť turnaj a nabrať skúsenosti patrí nadácii Jána Korca a spoločnostiam TZB tech Piešťany, Eko spotreba a Magna. Bez nich by sme sa turnaja nemohli zúčastniť,“ dodal na záver tréner a bývalý hokejista, či reprezentant v hokejbale Jakub Ručkay.
-th- Foto: Cerilh Euro 2021
Reklama

Populárne články