Šport

Budeme mať „Sagana“ aj medzi zdravotne hendikepovanými?

Published

on

Reklama
Piešťanec Jozef Metelka obsadil v sobotu 13. júla na pretekoch Európskeho pohára v cyklistike zdravotne postihnutých vo Vrátnej v cestných pretekoch tretie miesto. Víťazom sa stal Talian Michele Pitacollo, ktorý je aktuálnou svetovou jednotkou.

Pre mladého Piešťanca je šport životnou náplňou. Nezlomila ho ani nehoda, ktorú mal pred štyrmi rokmi a prišiel pri nej o ľavú nohu. Dokončil štúdium na Oxford Brookes so zameraním na šport a trénerstvo a zostal žiť v Anglicku kde sa pripravuje na získanie certifikátu medzinárodného lyžiarskeho inštruktora. Po nehode sa vrátil k obľúbenému lyžovaniu, ale aj k horskej cyklistike. Cestnej cyklistike sa venuje necelý rok.

„Preteky vo Vrátnej sa išli na 45 km trati v sobotu a v nedeľu bola na programe časovka na 11 km. Od štartu sme sa všetci držali v skupine a striedali sa na čele. K rozhodnutiu prišlo až v poslednom kole zhruba 150 metrov pre cieľom. Svetová jednotka Pitacollo začal špurt, nasledoval ho jeden z českých pretekárov a potom ja. Súpera pred sebou som takmer mal, ale začal ma vytláčať a tak sa mi ho už nepodarilo predbehnúť. Tretie miesto je pekné a verím, že o rok bude prvé,“ popísal priebeh preteku J. Metelka.

Reklama

V časovke sa mu až tak nedarilo, pretože nešiel na špeciálnom časovkárskom bicykli, ale na obyčajom. „Nakoľko som nemal špeciálny stroj už po štarte som strácal pár sekúnd, čo je v časovke veľmi veľa. V kopcoch som svoj čas oveľa zlepšil, avšak už sa mi nepodarilo zmazať stratu z prvej polovice nabranú kvôli nedostatočnej aerodynamike,“ vysvetľuje mladý Piešťanec, ktorý sa chystá ešte na preteky európskeho poháru v Belgicku, v Prahe a v Belehrade. Keď sa mu podarí získať financie, rád by sa zúčastnil aj svetového poháru v Kanade. Ak všetko pôjde podľa plánov, cieľom je paralympiáda v Riu 2016.

Autor: ht Foto: Brano Mažgut
REKLAMA
Reklama

Populárne články