Samospráva

Ochrane parku by pomohli aj kamery

Published

on

Reklama

O reakciu na fotografie rozbitých smetných košov v piešťanskom parku, ktoré nám poslal čitateľ PNiek Karol Belas, sme požiadali aj náčelníka Mestskej polície v Piešťanoch Marcela Mihalika. Podľa neho by pri predchádzaní vandalizmu pomohlo, keby park monitorovali aj bezpečnostnými kamerami.

Hoci občania majú pocit, že mestských policajtov je dosť na to, aby si ulice ustrážili, náčelník hovorí, že v teréne majú často iba štyroch mužov. „Pracujeme prakticky v nepretržitej prevádzke, teda 24 hodín denne a zákonník práce nám striktne určuje, koľko hodín môžu zamestnanci odpracovať za týždeň,“ hovorí M. Mihalik. S posilnením hliadok rátajú vždy v piatok a sobotu, ale ak by park napríklad monitorovali 3-4 kamery, službukonajúci policajt by zbadal výtržníkov na monitore a mohol by okamžite hliadku nasmerovať na miesto. Kamery sa im podľa náčelníka v mnohých prípadoch veľmi osvedčili, aj keď vraj ako mestskí policajti nemajú právo zverejňovať informácie o dopadnutých páchateľoch tak, ako napríklad štátna polícia.

Reklama

Náčelník polície sa kritike vraj nebráni, no nemyslí si, že by sa policajti obávali zasahovať, ako sa vyjadrili niektorí komentujúci pod článkom. Za svojimi mužmi si stojí: „Samozrejme, záleží od okolností a konkrétneho človeka, ale nedávno sme spolupracovali pri zásahu s políciou, došlo aj na zbrane a naši chlapi sa osvedčili.“ A ak má hliadka problém, môže si zavolať na pomoc ďalšiu.

Užšiu spoluprácu s občanmi by však tiež uvítal a neodmieta napríklad ani myšlienku občianskych hliadok. Podobnú formu využívajú napríklad pri športových podujatiach, kedy dobrovoľníci alebo aktivační pracovníci z úradu práce monitorujú situáciu a dávajú správy policajtom. „Potrebujeme, aby nás obyvatelia mesta upozorňovali na problém čo najskôr,“ hovorí.

Reklama

Zviazané ruky podľa neho majú policajti aj pri niektorých zákonoch a nariadeniach. Marcel Mihalik si myslí, že Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze požívania alkoholických nápojov  na verejných priestranstvách  by im určite dalo viac priestoru, lebo v súčastnosti zasahujú, len ak ide o požívanie alkoholu mladistvými v zmysle zákona č. 219/1996 Z.z.. Ani tu nemajú núdzu o prácu, v roku 2013 napríklad podľa štatistík zaznamenali 161 prípadov, ktoré boli riešené sankciou v zmysle priestupkového zákona.

(A. Drahovská, foto: K. Belas, archív www.pnky.sk)

Prečítajte si aj:

Zničené smetné koše v parku

Diskusia o zákaze alkoholu pokračuje. Priestor dostal aj oponent

 

Populárne články