História

Pamätihodnosti mesta: Komplex Balnea – Centrum

Published

on

Reklama

Komplex Balnea – Centrum vznikal postupne v rokoch v rokoch 1965-1981 a bol vytvorený v súlade s koncepciou rozvoja kúpeľov v centrálnej časti Kúpeľného ostrova. Súbor objektov s kapacitou 1280 postelí, ktorý poskytuje kompletné ubytovacie, stravovacie, balneoterapeutické, fyzioterapeutické, kultúrne a ďalšie žiadúce služby kúpeľnej klientele tvoria Balnea Grand, Splendid, Esplanade, Palace a Spoločenské centrum. V roku 1972 Viktor Uhliarik a Jozef Schuster získali Cenu Dušana Jurkoviča za stavbu Sanatória Balnea Grand a Balnea Splendid v Piešťanoch.

Reklama

Výstavba komplexu započala objektom Palace, ktorého autormi boli architekti Viktor Uhliarik a Alexander Plačko a v rokoch 1970-1971 pokračovala ústavmi Grand a Splendid pričom Viktor Uhliarik, tentoraz spolupracoval na projekte a Jozefom Schusterom. V rokoch 1979-1980 vybudovali Viktor Uhliarik a Christo Tursunov Esplanade a v roku 1981 odovzdali do prevádzky posledný objekt – Spoločenské centrum, ktorého autorom bol Jozef Schuster. Všetky funkčné zložky sú navzájom pospájané, čo umožňuje neobmedzenú, celoročnú prevádzku. Komplex je príkladom neofunkcionalistickej architektúry.

Reklama

História ubytovacieho komplexu Balnea Grand Splendid sa začala písať od dňa 23. marca 1970, kedy sa začalo s jeho výstavbou. Ako prvý bol odovzdaný do prevádzky Hotel Balnea Splendid, konkétne 12.júla 1971 a krátko na to, dňa 16. augusta 1971 privítali prvých pacientov aj v hoteli Balnea Grand. V roku 1980 sa začal stavať kúpeľný hotel Balnea Esplanade. Postupne sa hotel renovuje. V roku 2004 sa zrenovoval Vodný a saunový svet, čím sa stal veľkou atrakciou pre hostí. V súčasnosti je vďaka svojmu komfortu a vybaveniu komplex Balnea Esplanade Palace vyhľadávaným nielen kúpeľnými hosťami, ale aj ľuďmi v aktívnom veku či rodinami s deťmi.

-lt/Zdroj: Pamätihodnosti mesta Piešťany, Slovenské liečebné kúpele Piešťany/Foto: lt-

Populárne články