Kultúra

Vo Fontáne budú diskutovať o holokauste

Published

on

Reklama

Jedna z najväčších tragédií minulého storočia je témou konferencie, ktorú najmä pre študentov pripravuje Mesto Piešťany v spolupráci so s miestnou Židovskou náboženskou obcou. O holokauste ako historickom a morálnom probléme minulosti a súčasnosti sa bude hovoriť 7. septembra o 11.00 h v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána.

[singlepic id=24926 w=520 h=350 float=center]

Reklama

Program začína premietaním dokumentom Čiara života o žilinskej rodáčke, ktorá prežila hrôzy II. svetovej vojny spojené s pokusom vyhladiť židovské obyvateľstvo. O Piešťanoch v čase holokaustu bude rozprávať profesor Eduard Nižňanský. Po prednáške pokrstia jeho knihu na túto tému. Program uzavrie ďalší filmový dokument Prežil som Bergen – Belsen.

Počas holokaustu zahynulo 1 065 Piešťancov. Ich mená sú známe vďaka Hede Ambrovej, jednej z mála židovských rodákov, ktorí sa po vojne vrátili do nášho mesta. Mená všetkých obetí sú vytesané na doskách v Pamätníku holokaustu, kde sa pravidelne konajú pietne spomienky. Tá posledná sa uskutočnila v rámci projektu financovaného Európskou úniou, ktorého súčasťou je aj chystaný konferencia. Okrem piešťanských študentov sa jej zúčastnia aj mladí ľudia z partnerských miest Ustroň a Luhačovice.

Reklama

Ak vás téma zaujala, môžete si pozrite si dokument o Hede Ambrovej, ktorá vďaka svojej odvahe zachránila rodičov pred transportom do koncentračného tábora:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XRYs4SgPDVw[/youtube]

Text a foto: M. Palkovič

Populárne články